Afbeelding

Timmermans handigste snelschaker

Sport 52 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Mark Timmermans bleek in zaal De Tuyter in Krimpen aan den IJssel opnieuw de handigste snelschaker in het jaarlijkse Menno Ploegertoernooi. Hoewel de Dordtenaar in de eerste ronde verloor van Angelique Osinga liet hij zich niet van de wijs brengen en won vervolgens acht keer achtereen.

 

Timmermans bleef de grote favoriet voor de eindzege, de Engelse grootmeester Matthew Sadler, precies een half punt voor. Hij prolongeerde daarmee zijn titel. Het toernooi, dat ter nagedachtenis van de in 1995 overleden Menno Ploeger steeds in de laatste week van december wordt gehouden, kende tijdens deze zeventiende editie een ijzersterke bezetting. Zo was niet alleen de Britse grootmeester Sadler van de partij; ook oud-kampioen Johan Quist en internationaal meester Hans Böhm meldden zich bij toernooileider Henk Greevenbosch.

De Krimpense troeven voor een toppositie waren FIDE-meester Harold van Dijk en voormalig kanon Arie Werksma. Deze sterbezetting zorgde voor een grillig verloop met onverwachte uitslagen in nerveuze snelschaakpartijtjes van zeven minuten. Zo dolf Matthew Sadler in de vijfde ronde verrassend het onderspit tegen Eric de Haan, waardoor hij terugviel naar de subtop.

Ook Hans Böhm moest enkele remises toestaan en daarna moeite doen om in het spoor van de koplopers te blijven. Het was bovenin stuivertje wisselen tussen Arie Werksma, Mark Timmermans, Eric de Haan en Harold van Dijk. Timmermans beschikte aan het eind van de zitting over de sterkste zenuwen en versloeg Adriaan de Jongh in de beslissende partij. Hij behaalde 8 punten uit 9 partijen.

Sadler won in de slotronde van Böhm en eindigde met 7,5 punten als tweede. Arie Werksma nam Johan Quist te grazen en kwam eveneens uit op 7,5 punten. Harold van Dijk werd gedeeld vierde met zeven punten. Clubkampioen Gosse Romkes werd dertiende met 6,5 punten. Het evenement was een prima training voor de Krimpense talenten Arne en Wiggert Pols.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden