Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard

Opnieuw 9-dorpentocht door Krimpener- en Lopikerwaard

  •   393 keer gelezen

REGIO • Wie de legendarische Negendorpentocht door de Krimpener- en Lopikerwaard op de fiets wil afleggen krijgt op zaterdag 20 juni de kans.

De Negendorpentocht hield tot de jaren vijftig van de vorige eeuw qua deelnemers gelijke tred met de Elfstedentocht. In 1997 was de laatste toereditie. Als fietstocht staat de rondrit door de Krimpener- en Lopikerwaard sinds 2012 weer op de kaart. Het was het Stolwijkse transportbedrijf Verwaal, dat de fietstocht nieuw leven inblies, ter omlijsting van het 90-jarig jubileum.

 

Het evenement trok de eerste keer meteen 800 deelnemers. “Vorig jaar waren er 700”, zegt Peije Verdoold, bestuurslid van IJsclub Stolwijk. “Nu gokken we op duizend fietsers.” Tegenwoordig organiseert het transportbedrijf de fietstocht samen met de stichting 9-Dorpenfietstoertocht. 

Vaste lasten

De opbrengst van de inschrijfgelden - deelname kost 5 euro; kinderen tot en met 12 jaar gratis - gaat naar de ijsclubs, die jaarlijks hun vaste kosten hebben. “Geen ijs betekent namelijk geen inkomsten.” 

De Negendorpentocht voert de fietsers over dijken langs IJssel en Lek, over polderwegen en door buurtschappen. Ook de  weggetjes langs de Vlist en door het Loetbos zijn in de routes opgenomen. 

Deelnemers kunnen kiezen uit vier fietsroutes van 32 (3x) en 85 kilometer. Starten kan tussen 09.00 en 13.30 uur bij elke ijsclub, zowel voor de grote tocht als de kortere routes die door het west-, midden- en oostgedeelte van de Krimpenerwaard lopen. De stempelposten sluiten om 17.00 uur. Elke deelnemer ontvangt een aandenken. 

“Natuurlijk hunkeren we naar een tiende Negendorpentocht op de schaats,” vertelt Peter van den Berg, penningmeester van IJsvereniging Lekkerkerk. “Ondanks het ontbreken van langere periodes met natuurijs blijven alle schaatsclubs actief. Deze maand houden we bijvoorbeeld de skeeleravondvierdaagse en staat de Negendorpentocht weer voor de deur.” 

Familie

Peter van den Berg en Peije Verdoold zijn achter de schermen zeer actief. Beiden hebben zitting in het Krimpenerwaardse districtsbestuur van de KNSB en maken met Jan en Ineke Verwaal en Lia en Arie Noordergraaf deel uit van de commissie 9-dorpentocht. 

“Door het organiseren van deze tocht doen we iets terug voor de bewoners van de Krimpenerwaard”, zegt Lia Noordergraaf. “De opzet is nog steeds, dat het een familiegebeuren moet zijn. En dat lukt goed. We krijgen jaarlijks enthousiaste reacties via de social media.” 

Actueel

Deelnemende ijsclubs zijn: Stolwijk, Beijersche, Achterbroek, Gouderak, Ouderkerk (Lageweg), Berkenwoude, Ouderkerk (Dorp), Lekkerkerk, Berg­ambacht, Ammerstol, Schoonhoven, Polsbroekerdam, Polsbroek, Vlist en Haastrecht. 

Actuele informatie is te vinden op Facebook (9dorpentocht), Twitter (@9dorpentocht # 9dt) of per mail verkrijgbaar via: 9dorpenfietstocht@gmail.com.

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier

HET KONTAKT OP FACEBOOK }