Afbeelding

Vakbonden: 'Verder praten met IHC is zinloos'

Algemeen 82 keer gelezen

KINDERDIJK – Op dit moment heeft verder praten met scheepsbouwer Royal IHC over een sociaal plan geen zin. Dat stellen de vakorganisaties FNV Metaal, CNV Vakmensen, en de RMU.

Vrijdag kwamen de vakorganisaties en de directie van IHC bij elkaar voor een zevende overleg naar aanleiding van de voorgenomen ontslagen van 487 vaste medewerkers en 1.100 inleenkrachten. “Na amper een uur werd duidelijk dat verder praten geen zin heeft. Hun uiterste bod is voor ons onacceptabel. Over anderhalve week wordt gekeken welke acties nodig zijn,” zo stellen de vakbonden.

Onacceptabel 

Er zijn twee belangrijke punten die wat de bonden betreft onacceptabel zijn. “Royal IHC wil een ouderenregeling voor werknemers van 63 jaar en ouder, waarbij een aanvulling op de WW wordt geboden tot 85 procent van het brutoloon. Dat betekent dat IHC dus vijftien procent van het salaris aanvult. Meer zit er niet in. Dat is echt te weinig. Het andere punt is dat IHC niet ingaat op de eis van de vakvereniging om met een beëindigingsvergoeding te komen op basis van de zogenoemde ‘kantonrechterformule’. Er wordt slechts een vergoeding geboden op basis van de nieuwe transitievergoeding met een klein plusje. Ook dat vinden wij te weinig,” zo stellen de bonden.

Gedwongen ontslagen

De vakorganisaties willen graag dat Royal IHC afziet van gedwongen ontslagen. Een woordvoeder van FNV Metaal stelt: “Wij zien meer in een fatsoenlijke ouderenregeling, een adequate vertrekstimuleringsregeling en een plaatsmakersregeling. Verder willen we graag dat er begeleiding van ‘werk naar werk’ komt, dat werknemers, van wie de arbeidsplaats bedreigd wordt, omgeschoold worden en dat er een terugkeergarantie is als binnen een jaar een orderportefeuille zich zodanig ontwikkelt dat nieuwe werknemers noodzakelijk zijn.”

124 miljoen

De zegsman vervolgt: “Mocht er in de loop van 2016 toch nog sprake zijn van boventalligheid, wordt voor de met ontslag bedreigde medewerkers een afvloeiingsregeling afgesproken, die past bij een onderneming die het predicaat Koninklijk mag voeren, temeer Royal IHC over de afgelopen tien jaar winstgevend is geweest en over 2014 zelfs een recordwinst behaalde van 124 miljoen euro.”

Acties

De vakorganisaties gaan zich de komende tijd beraden op de ontstane situatie. Op 10 december komende de werknemers en de vakorganisaties bij elkaar om te bepalen tot welke acties wordt overgegaan. “We sluiten acties niet uit, want met praten komen we helaas niet verder.”

Directeur IHC

Bram Roelse, bestuursvoorzitter bij Royal IHC wil inhoudelijk niet ingaan op de beweringen van de vakbonden. Ook over de huidige stand van zaken en de plannen voor de toekomst wil Roelse nog niets kwijt. “Ik wil die discussie niet via de media gaan voeren,” zo laat de topman desgevraagd weten.

Ontslagen en sluitingen 

In juni 2015 werd bekend dat bij IHC honderden banen gaan verdwijnen. Het scheepsbouwbedrijf moet reorganiseren vanwege teruggelopen bestellingen door de lage olieprijs en voor de grote order uit Brazilië was extra personeel ingehuurd. Van de ruim 3000 vaste werkkrachten verdwijnen circa 500 banen en gedwongen ontslagen zijn volgens het bedrijf onvermijdelijk. IHC wil voortaan alleen nog in Krimpen aan de IJssel en Kinderdijk schepen maken. In Sliedrecht gaat de scheepshelling dicht maar hier worden alle andere productieactiviteiten van IHC, zoals uitrusting van schepen, geconcentreerd. In Hardinxveld-Giessendam ligt de werf al stil en IHC gaat deze sluiten en verkopen. Tot slot wordt een deel van de productie naar het buitenland gebracht.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden