• Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw is in het afgelopen jaar gerealiseerd.
• Het nieuwe bedrijfsverzamelgebouw is in het afgelopen jaar gerealiseerd. Foto: aangeleverd

Bedrijven nemen intrek in nieuw duurzaam verzamelgebouw Zevender

Algemeen 859 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Op de kop van bedrijventerrein Zevender in Schoonhoven is een nieuw duurzaam bedrijfsverzamelgebouw volledig in gebruik genomen. Verstoep Bouwadvies en Architectuur is verantwoordelijk voor het ontwerp en betrok als laatste ook zelf het pand.

Afgelopen week was er een eerste openingsmoment voor betrokkenen bij de bouw, gebruikers van het pand en aanverwanten. Corné van Roest van Verstoep benadrukte daarbij de duurzame afwegingen die zijn gemaakt voor elk onderdeel van het ontwerp. “Natuurlijk vanuit onze rol als één van de toekomstige gebruikers van het pand, maar ook - juist - om bij te dragen aan het verder verduurzamen van de bouwsector en ter inspiratie voor onze opdrachtgevers. Zulke keuzes vragen om extra onderzoek. Welke aspecten wegen uiteindelijk het zwaarst? Die discussie hebben we op sommige momenten intern goed gevoerd. Het hield ons scherp en we zijn trots op het gebouw dat nu onze nieuwe huisvesting is.”

Welke keuzes dat dan zijn? Arjan Verstoep licht toe: “Het casco is hybride en bestaat uit een stalen constructie gecombineerd met geprefabriceerde houten gevel- en vloerelementen. Hout is vele malen duurzamer dan beton. Dat heeft met het productieproces te maken, maar ook met de herbruikbaarheid van hout. De buitengevels zijn uitgevoerd in een droogstapelsysteem van ClickBrick Pure. Een uniek en circulair bouwsysteem waar geen metselspecie aan te pas komt.”

Corné vervolgt: “In het nieuwe verzamelpand maken we gebruik van een warmtepompinstallatie, waarmee we het pand verwarmen en koelen. De resterende benodigde energie wordt opgewekt door de 280 zonnepanelen. De bestrating bestaat uit tweedehands, gebakken klinkers en grind als halfverharding. Daarnaast is er veel groen en een milieuvriendelijk beschoeiing langs het water. Op het dak is rond de zonnepanelen een sedumdakbedekking uitgevoerd.” 

Om de duurzame insteek te benadrukken kregen alle aanwezigen bij de opening de aanplant van twee bomen als dank voor de belangstelling. Voor klanten, andere bedrijven op Zevender en andere relaties volgt er op termijn nog een inloopmoment. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden