• Floor de Jong bij het bekendmaken van zijn besluit.
• Floor de Jong bij het bekendmaken van zijn besluit. Foto: schermafbeelding

SGP-raadslid Floor de Jong stapt op vanwege ‘knotwilg-zaagactie’

Algemeen 6.666 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • SGP-raadslid Floor de Jong is dinsdagavond opgestapt. Hij maakte dit besluit bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering.

De Jong, tevens melkveehouder aan de Benedenberg in Bergambacht, kwam vorige week in het nieuws door als daad van boerenprotest tientallen knotwilgen om te zagen. Dit leidde tot veel commotie, ook landelijk.

Debat
Drie partijen in de gemeenteraad -Pro Krimpenerwaard, Leefbaar Krimpenerwaard en PvdA/GroenLinks- vroegen hierom een ‘actualiteitendebat’ aan, waarbij eerstgenoemde partij om zijn opstappen vroeg

De Jong hield dinsdagavond de eer aan zichzelf, waarbij hij memoreerde aan een soortgelijke actie van boerenprotest in de jaren tachtig. Ook toen gingen volgens hem uit onvrede knotwilgen tegen de vlakte.

Hij wenste voordat hij zijn besluit kenbaar maakte extra te benadrukken dat zijn daad niet zomaar een bevlieging was: “De nieuwe stikstofplannen zijn ingeslagen als een bom. Niemand kan ons uitleggen dat we ruim 40 procent stikstofreductie moeten halen, terwijl we in de Krimpenerwaard redelijk ver weg van Natura 2000-gebieden zitten. Laat de aanpak zich concentreren op het daadwerkelijk beschermen van stikstofgevoelige natuur. Ik koester de natuur en dus ook de knotwilgen. Dat ik daar de zaag in zet, zegt genoeg over hoe wanhopig wij boeren op dit moment zijn.”

Hij blikte terug op een roerige periode: “Ik werd voor satan uitgemaakt, niet normaal. Ook de SGP moest het ontgelden. Ik heb helaas een kant van Nederland gezien, die ik liever niet had ontdekt. Ook is er veel te doen geweest over de Europese subsidie die ik heb ontvangen. Vier ton in totaal over de afgelopen acht jaar. Ik werd ‘subsidiehoer’ genoemd, maar het is maar twee procent van mijn omzet. Kun je nagaan hoe we genoemd worden als we straks vanwege de stikstofaanpak nog meer gesubsidieerd moeten worden.”

Steun
Hij bedankte tenslotte voor de steun die er ook was. Zo waren er dinsdagavond in de raadzaal meerdere collega-boeren aanwezig, van wie er enkele inspraken voor aanvang van het debat.

“Neemt niet weg dat ik het besluit heb genomen om te stoppen als SGP-raadslid”, aldus De Jong.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden