Afbeelding

Cel en tbs met voorwaarden voor ontuchtpleger

Algemeen 750 keer gelezen

GOUDERAK • Een 51-jarige man uit Gouda is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar voor ontucht en pogingen daartoe met 28 kinderen in Gouderak, Gouda en Waddinxveen. Die straf is hoger dan de officier van justitie had geëist. De rechtbank in Den Haag legde de man ook tbs met voorwaarden op. Hij moet zich onder meer laten behandelen voor zijn pedofiele stoornis.

De man dwong tussen eind 2019 en eind 2021 buiten spelende of fietsende jongetjes en meisjes ontuchtige handelingen met zichzelf of een ander kind te plegen. Hij keek daarbij van dichtbij naar hun geslachtsdelen en betastte deze in enkele gevallen ook. Hierbij deed hij zich soms voor als een functionaris die ‘straf’ kwam geven voor het maken van rommel. Ook praatte hij dwingend tegen de kinderen of versperde hij hun de weg. In enkele gevallen bedreigde hij kinderen. De man heeft voor alle kinderen een zeer bedreigende en beangstigende situatie gecreëerd, aldus de rechtbank. “De impact hiervan op de ouders en het gezinsleven is heel groot.”

Langer de cel in dan geëist
Alhoewel de rechtbank bij de hoogte van de straf meeweegt dat de verdachte openheid van zaken heeft gegeven en oprecht spijt heeft betuigd, legde zij aan de verdachte een gevangenisstraf op van drie jaar en zes maanden. Dit betekent dat hij zes maanden langer naar de gevangenis moet dan was geëist door de officier van justitie. De rechtbank ziet daarvoor aanleiding vanwege het grote aantal slachtoffers, de lange duur van de pleegperiode en het grote leed dat de verdachte de nog jonge slachtoffers heeft aangedaan.

De man is vanwege onder meer een pedofiele stoornis verminderd toerekeningsvatbaar. Er bestaat volgens de deskundigen een groot risico op herhaling van zedendelicten. Naast de gevangenisstraf legde de rechtbank hem daarom een tbs-maatregel met een aantal strikte voorwaarden op. Zo moet hij zich intensief laten behandelen en moet hij meewerken aan controles van zijn computers op de aanwezigheid van kinderporno. Verder mag de man niet meer in delen van Gouderak, Gouda en Waddinxveen komen. De rechtbank legde de man tot slot ook een maatregel tot vrijheidsbeperking en gedragsbeïnvloeding op. Daarmee kan de verdachte ook na afloop van de tbs-maatregel onder intensief toezicht worden gesteld als dat dan nog nodig is.

Schadevergoedingen toegewezen
Een groot aantal ouders vroeg om smartengeld. Die vorderingen worden allemaal toegewezen tot bedragen van 650 tot 2.500 euro.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden