• Maikel Littel is brandweerman bij kazerne Ouderkerk aan den IJssel.
• Maikel Littel is brandweerman bij kazerne Ouderkerk aan den IJssel. Foto: aangeleverd

Brandweerploegen Krimpenerwaard zoeken versterking

Algemeen 825 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De brandweer in Bergambacht, Gouderak, Haastrecht, Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel, Schoonhoven en Stolwijk zoekt nieuwe collega’s.

De verschillende ploegen roepen mensen op die graag iets doen voor de maatschappij zich aan te melden. “Om de omgeving, steden en dorpen van betrokken hulpverleners te blijven voorzien, zijn er altijd mensen nodig die naast hun dagelijkse werk brandweer worden”, aldus Jörgen Lucas, woordvoerder van Veiligheidsregio Hollands Midden. “Naast een hecht team, kennis en vaardigheden, ontvangen brandweermensen een vaste jaarvergoeding en specifieke uurvergoedingen voor uitrukken, oefenen en opleidingen.”

Vervolgens: “Brandweerlieden weten nooit wanneer ze worden opgeroepen, dat maakt het werk spannend en uitdagend. Het brandweerwerk brengt een grote verantwoordelijkheid met zich mee, zo is het belangrijk dat brandweermannen en -vrouwen echte teamspelers zijn. Samenwerken staat daarbij hoog in het vaandel. Brandweerlieden betekenen iets voor de maatschappij, de omgeving en het dorp waar ze wonen of waar ze werken. Een goede conditie en gezondheid en minimaal een vmbo werk- en denkniveau zijn een aantal vereisten.”

Naast het blussen van branden doet de brandweer meer. Denk aan het bevrijden van slachtoffers bij verkeers- en waterongevallen, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen, reddingen op hoogte of het redden van dieren in nood. De brandweer is een 24-uurs bedrijf. Dat betekent dat er ’s nachts en ‘s avonds, maar ook overdag mensen nodig zijn.

Lucas “Als de pieper gaat weet je nooit wat je te wachten staat. Elke keer is anders. Daarom zoeken we mensen die dat aankunnen.”

Naast de aanstellingskeuring doorlopen nieuwe brandweermensen de opleiding tot volwaardig brandweerman of -vrouw. De opleiding vindt plaats tijdens avonduren (twee jaar) of overdag (één jaar) met als eindresultaat het diploma Manschap. Bovendien hebben ze automatisch alle papieren om bedrijfshulpverlener (bhv’er) op de werkvloer van hun reguliere baan te zijn. Lucas: “Dat is voor een werkgever dus ook aantrekkelijk. Wat mensen vaak niet weten is dat het ook mogelijk is om jezelf aan te melden in het dorp waar je werkt voor dagdiensten. Overdag is het lastig om voldoende brandweermensen te vinden die de paraatheid op peil houden.”

Sinds 2009 is Maikel Littel naast zijn dagelijkse werk ook brandweer bij de kazerne in Ouderkerk aan den IJssel. Hij draagt graag zijn steentje bij aan de maatschappij. “Het vak is mij met de paplepel ingegoten, want mijn vader was ook brandweer”, vertelt Maikel enthousiast. “Op mijn twaalfde heb ik me aangemeld bij de Jeugdbrandweer en op mijn achttiende ben ik begonnen aan mijn opleiding tot vrijwillig manschap.” Maar hij ziet ook dat collega’s op een latere leeftijd zich aanmelden.

“Soms kan het brandweervak heftig zijn. Ik ben een keer gealarmeerd om mijn eigen oma te reanimeren.” Ook de onderlinge verbondenheid op de kazerne vindt hij mooi. ‘’We zijn er echt voor elkaar en delen lief en leed. Sommige collega’s zijn vrienden geworden’’, aldus Maikel.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden