• Alynda Mammen.
• Alynda Mammen. Privéfoto

Krimpense Alynda hoopt op hulphond ‘als laatste redmiddel’

Algemeen 2.540 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Alynda Mammen is een online-inzamelingsactie begonnen om haar wens -een psychosociale hulphond- te verwezenlijken.

De Krimpense kwam enkele jaren geleden op het spoor van Bulters Mekke, een organisatie die mensen aan een hulphond koppelt. Alynda kampt door traumatische ervaringen in het verleden met depressies en angstaanvallen. Een hulphond zou uitkomst kunnen bieden.

“Sterker nog, ik zie het als mijn laatste redmiddel”, zegt Alynda (25). “Ik heb thuis een kat en die geeft me al heel veel rust en steun. Maar die kan ik uiteraard niet aan een touwtje mee naar buiten nemen.”

Spiegelen
Een psychosociale hulphond kan stress herkennen en reduceren. Alynda: “Dat doet de hond door te ‘spiegelen’, waardoor het baasje gewaarschuwd wordt als de stress te ver oploopt, en door te bufferen, ofwel ervoor te zorgen dat in stressvolle situaties anderen niet te dichtbij komen. Het leven met een hond geeft bovendien meer structuur, zorgt voor beweging, gaat eenzaamheid tegen en bevordert sociaal contact.”

Ze geeft een voorbeeld: “Ik werk veertien uur per week als projectcoördinator bij Expex, een organisatie die jongeren met ervaring in de jeugdhulp inzet als maatje van leeftijdsgenoten of als adviseur van instellingen en overheden. Daarvoor moet ik met het openbaar vervoer naar Den Haag. Menigeen stapt gewoon in de trein of bus en gaat naar school dan wel werk, voor mij is dat een hele strijd. Ik zit soms huilend van angst in de trein. Moeilijk te begrijpen misschien, maar het is een probleem waar ik mee te dealen heb. Als het echt niet gaat, bel ik een hulplijn -mijn moeder of vrienden- of slik ik een chillpil, maar het is iedere keer weer een hele overwinning als ik op de plek van bestemming aankom. Ook op het werk zelf voer ik soms dezelfde strijd. Een hulphond zou me kunnen kalmeren. Hij herkent de signalen, stelt me met zijn gedrag gerust en biedt me veiligheid.”

Uitbehandeld
De lijst met psychische klachten van Alynda, waaronder posttraumatische stresstoornis (ptss) en pleinvrees, is lang. “Ik ben al sinds mijn twaalfde in behandeling, van maatschappelijk werk tot aan klinische opnames. In heb me in die jaren hard ingezet om beter te worden en mezelf meer te leren begrijpen. Maar ik ben voor veel van mijn klachten uitbehandeld. Ofwel, ik zal ermee moeten leren leven.”

De oorzaak ligt in het verleden. “Ik heb het één en ander meegemaakt”, zegt ze, zonder in detail te willen treden. “Laten we het erop houden dat ik bepaald niet in een gezonde thuissituatie ben opgegroeid, gepest ben op school en nare ervaringen heb met mannen. Dat is me niet in mijn koude kleren gaan zitten.”

Drempels over
Het maakt het dagelijks leven voor haar zeer lastig. “Door mijn angst en paniekaanvallen is bijvoorbeeld boodschappen doen, activiteiten ondernemen met vrienden, naar buiten gaan of uit eten in een drukke omgeving bepaald geen ‘appeltje eitje’ voor me. Daarvoor moet ik vele drempels over.” Ze heeft één voordeel: ze zit niet graag thuis: “Ik dwing mezelf dan ook hard voor mezelf te zijn, ook al is een paniekaanval nooit niet ver weg.”

Een hulphond zou haar helpen, alleen is het, inclusief opleiding, nogal een dure investering. “De opleidingskosten zijn zo’n 20.000 euro, de aanschaf en overige kosten nog eens 5.000 euro. Dat geld heb ik niet. Ik heb een aanvraag gedaan via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), maar een hulphond wordt helaas niet vergoed. Ik ben nog aan het kijken of ik andere fondsen kan benaderen, maar heb nu mijn hoop gevestigd op de online-inzamelingsactie.”

Dankbaar
De eerste (ruim) 400 euro is binnen, er is nog een lange weg te gaan. Alynda afsluitend: “Ik besef dat het enorm veel geld is, vooral in deze tijd. Maar, zoals eerder gezegd, ik zie de aanschaf van een hulphond echt als laatste redmiddel. Het zou me zoveel steun bieden, om nog iets van een normaal leven te leiden. Ik hoop dat mensen hieraan willen bijdragen. Dat kan al met een kleine donatie. ik zou ze daar zeer dankbaar voor zijn.”

Wie Alynda wil helpen om haar wens te verwezenlijken, kan een donatie doen via Gofundme.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden