Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Marc Bos-Rongen.
• Marc Bos-Rongen. (Foto: Privéfoto)

Marc Bos-Rongen over Alpe d’HuZes: ‘We weten waar we voor fietsen’

  •   keer gelezen

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL • Marc Bos-Rongen kijkt uit naar Alpe d’HuZes. “Ik heb er nu zoveel over gehoord, dat ik het weleens zelf wil meemaken.”

Over enkele dagen reist het teamlid van ‘Velo Meli Melo’ daadwerkelijk af naar de mythische Alp. “Heel onwerkelijk eigenlijk nog”, zegt hij. “Twee jaar geleden begonnen we dit project en nu gaat het er eindelijk van komen. In eerste instantie fietsten we regelmatig gezamenlijk als team, maar door corona ging dat niet meer. Daarom heeft de voorbereiding voornamelijk individueel plaatsgevonden.”

Qua fietskilometers zit het wel snor met de sportieve Bos-Rongen (59). “Ik heb een CIOS-achtergrond en ben inmiddels sportcoördinator voor sportverenigingen in Den Haag. Ik fiets minimaal drie keer per week en pak ook nog wel eens de fiets naar mijn werk.”

Spil in het team, met leden vooral uit de westkant van de Krimpenerwaard, is Gerrit Janssen uit Krimpen aan de Lek. “Iedereen in het team heeft op een bepaalde manier een link met hem”, vertelt Marc. “Gerrit deed in 2019 mee aan Alpe d’HuZes en maakte mij enthousiast met zijn verhalen over het evenement. Dat geldt eigenlijk voor het hele team, dat vanwege het feit dat we elkaar over het algemeen niet echt kennen én de verschillende achtergrond van ons allen de naam Velo Meli Melo kreeg, ofwel mengelmoes.”

Dat zal komende week wel anders worden als de teamleden neerstrijken op een camping in de buurt van Alpe d’Huez. “Daar vandaan gaan we op maandag ter oefening een berg op fietsen in de buurt van Alpe d’Huez, om daarna tot donderdag zoveel mogelijk te acclimatiseren en de benen te sparen. En vervolgens moet het dan echt gaan gebeuren..!” 

Marc heeft er alle vertrouwen in. “Ik ben nog nooit op de Alpe d’Huez zelf geweest, maar heb wel regelmatig in de bergen gefietst. Het gaat pijn in de benen doen, maar dat is ook de bedoeling. We weten waar we voor fietsen.”

Marc is zich daar extra van bewust, omdat hij al eens de diagnose kanker kreeg. “Dat was ruim twintig jaar geleden toen ik nog in Denemarken woonde en werkte”, memoreert hij. “Ik was in training voor een marathon toen knobbeltjes in mijn lies-/schaamstreek mij tijdens het lopen irriteerden. Ik besloot ernaar te laten kijken, waarbij bleek dat het bindweefselkanker was. En vervolgens beland je in de mallemolen... Ik werd geopereerd, bestralen was niet mogelijk, en onderging een pittig hersteltraject. Hoe dan ook, ik kan het navertellen en dat geldt bepaald niet voor iedereen met wie ik toen in het ziekenhuis lag. Dat motiveert me extra om zoveel mogelijk keer omhoog te fietsen tijdens Alpe d’HuZes.”

Na twee jaar gedwongen ‘coronapauze’ fietsen, rennen of wandelen op 2 juni 5.000 mensen maximaal zes keer de beroemde Franse berg Alpe d’Huez op. Hiermee leveren ze onder het motto ‘opgeven is geen optie’ een bijdrage aan de strijd tegen kanker. Meer informatie: www.opgevenisgeenoptie.nl

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten