Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• John Wijntjes (m) met zijn derde bokaal op rij. Inzet: de winnende foto.
• John Wijntjes (m) met zijn derde bokaal op rij. Inzet: de winnende foto. (Foto: Het Kontakt)

John Wijntjes wint NNP-prijs voor derde keer op rij

  •   keer gelezen

ÕUDERKERK AAN DEN IJSSEL • John Wijntjes heeft de Prijs voor de Nieuwsbladfotografie van de Nederlandse Nieuwsblad Pers (NNP) gewonnen. Voor de derde keer op rij!

De Kontakt-fotograaf uit Ouderkerk aan den IJssel vindt het allemaal nog een beetje onwerkelijk, zegt hij enkele dagen na de overhandiging van de bijbehorende bokaal. “Eén keer winnen is gaaf, twee keer is geweldig, maar drie keer..?” 

De massieve bokaal staat inmiddels naast de andere twee te pronken op een kast in de woonkamer. “Het is een antieke kast, dus wellicht moet ik ‘m een keer gaan verstevigen”, grapt hij.

Zwerven
De winnende inzending is een foto horend bij een verhaal, dat in oktober 2021 in Het Kontakt Krimpenerwaard stond. Het gaat over Marco, die op zijn zachtst gezegd toen roerige tijden achter de rug had, met als dieptepunt een zwervend bestaan door de Krimpenerwaard. Een actueel verhaal van iemand die niet geholpen kan dan wel wil worden door hulpinstanties.

John: “Ik meldde me aan bij het interview, dat door verslaggever Wim Kroone in Vlist werd afgenomen. Ik deed wat ik vaak doe als ik een foto moet maken: eerst rustig observeren. Er werd driftig gerookt, de huiskamer stond blauw, dus ik maakte me eigenlijk een beetje zorgen hoe ik die rook ging ‘filteren’ voor de foto.” 

John besloot Marco zittend op de bank te fotograferen, met zijn moeder op de achtergrond. “Marco ging er echt voor zitten. Zijn karakteristieke hoofd en houding, met zijn intense blik, doet het hem.” 

Modern schilderij
Uit het juryrapport: ‘Het is bijna een modern schilderij. Het beeldt uit hoe het is om gedoemd te zijn op straat te leven’.

John: “Toen ik begin dit jaar een selectie maakte van mijn inzendingen voor de NNP-prijs wist ik dat dit een kanshebber was. Zoiets voel je, alhoewel een jury natuurlijk heel anders kan oordelen.”

Bijzonder was dat ook een andere inzending van John de top-3 haalde. John: “Dat was een foto van Jamie uit Ouderkerk. Zij was de coronamaatregelen beu en uitte dat met de hartenkreet ‘Ik wil naar school!’ achter haar slaapkamerraam. Voor de foto ging ze erbij staan met twee opgestoken duimen.”

En dus regent het prijzen bij de fotograaf, die vooral bescheiden blijft. “Ik heb de uitverkiezing gedeeld via mijn sociale kanalen en het is gaaf om dan zoveel positieve reacties te krijgen. Ik doe gewoon mijn werk, maar dit stimuleert natuurlijk enorm. Je wilt de lat steeds hoger leggen. Ook dit jaar doe ik extra mijn best om beeld te maken dat ik in 2023 naar de fotoverkiezing van de NNP kan sturen. Vooralsnog heb ik overigens nog niets wat ik het waard vind om in te zenden...”  

De concurrentie kan dus voorlopig nog even opgelucht ademhalen.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten