Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• De biljarters van Dertienhuizen tijdens een vrije speelmiddag
• De biljarters van Dertienhuizen tijdens een vrije speelmiddag (Foto: Jan Timmer)

Biljartvereniging Dertienhuizen: ‘gemoedelijkheid spreekt me aan’

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DE LEK • Dat je geen Raymond Ceulemans hoeft te zijn om in Krimpen aan de Lek sportief succes te boeken, bewees Aad de Hon de afgelopen weken tijdens het toernooi om de Adrie Quist Bokaal. 

De Krimpenaar, die qua spelmoyenne zeker niet tot de top van zijn vereniging behoort, stond aan het eind van het veertien dagen durende evenement toch maar mooi met de wisselbeker in zijn handen. 

“Dat komt omdat iedereen met zijn persoonlijke carambolegemiddelde aan de wedstrijd begint”, legt penningmeester en recreatief biljarter Arie van Krimpen uit. “De sterkste spelers krijgen de zwaarste ‘handicap’. Daardoor kunnen ze in een rechtstreekse confrontatie met een beginnend lid toch onderuit gaan. Dat maakt het ook voor minder geoefende biljarters leuk om mee te doen aan zo’n toernooi of onze interne competitie.”

Vrijheid-blijheid
Willem Smits sloot zich een jaar of zes geleden aan bij BV Dertienhuizen. Voorheen speelde hij bij een andere biljartclub in het dorp. “Daar had ik het op zich ook best naar mijn zin, maar de ‘vrijheid-blijheid sfeer’ van biljartvereniging Dertienhuizen sprak me meer aan. En ook niet aantrekkelijk: je hebt hier al voor één euro een biertje...Alléén op vrijdag hè, de andere doordeweekse dagen wordt er geen alcohol geschonken.”

Smits roemt de gezelligheid en gemoedelijkheid onder de 26 leden. “Ook nieuwkomers voelen zich hier meteen op hun gemak”, weet hij. “Elke 55-plusser met zin in biljarten is hier welkom. Onze speelzaal in De Dertienhuizen is van maandag tot en met vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.”

Arie van Krimpen besloot een paar jaar geleden zijn oude biljarthobby weer op te pakken. “Vroeger speelde ik wel eens in Café Schippers”, vertelt hij. “Ik kon toen een aardig balletje stoten. Inmiddels zijn we veertig jaar verder en heb ik ontdekt dat ik flink wat biljartvaardigheid heb ingeleverd. Maar léuk dat het is! Ik ben hier terecht gekomen omdat ik naast mijn vrijwilligersactiviteiten voor voetbalvereniging Dilettant een bezigheid zocht waar niet al teveel verplichtingen en vaste tijden aan kleefden. Als ik in het seizoen eens een paar dagen weg wil of op vakantie ben, is dat geen probleem. Die vrijheid spreekt me aan. Ideale club hoor, dat BV Dertienhuizen! Daarnaast kom je in de biljartzaal veel oude bekenden tegen. Da’s ook erg gezellig! Ik kan deze vereniging bij iedere 55-plussser aanbevelen!”

Jan Timmer

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten