Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Rick den Besten

Actiegroep Geluidsoverlast Motorfietsen eist maatregelen tegen ‘onnodige pretherrie’

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Actiegroep Geluidsoverlast Motorfietsen in de Krimpenerwaard eist in een brief aan B&W maatregelen om een eind te maken aan de ‘pretherrie’ van met name motorrijders.

“De weekenden met mooi weer zijn weer begonnen en lange rijen motoren trekken met veel lawaai door onze gemeente”, meldt Tony Hardenberg, secretaris van de actiegroep. “Zo’n vervuilende optocht is niet meer van deze tijd. Inwoners worden geconfronteerd met ernstige geluidsoverlast en stikstofuitstoot. Meer dan 50% van de motorfietsen maakt meer herrie dan maatschappelijk acceptabel is. Andere gemeenten nemen maatregelen door in het weekend wegen af te sluiten voor motorfietsen.”

Milieuzones voor geluid
Volgens Hardenberg roept de gemeente Bergen andere gemeenten op om gezamenlijk het ministerie te benaderen voor maatregelen tegen geluidsoverlast van motorvoertuigen: “Naast het afsluiten van wegen zien zij de invoering van ‘milieuzones voor geluid’ als oplossing. In deze zones krijgen alleen ‘stille voertuigen’ toegang. Een ander voorbeeld: de gemeente Amsterdam heeft door TNO het onderzoek ‘Monitoring luide voertuigen’ laten uitvoeren. De conclusies liegen er niet om.”

De actiegroep roept ook de gemeente Krimpenerwaard op om maatregelen te nemen tegen deze ‘onnodige pretherrie’. Hardenberg hierover: “Het afsluiten van wegen tegen geluidsvervuiling is een belangrijk signaal aan de vervuilers, dat deze herrie niet meer acceptabel is. Vaak wordt de horeca genoemd als belangrijk argument voor openstelling van de wegen, maar de opbrengst voor de horeca is zeer beperkt. De grote meerderheid is op doortocht. De opbrengstderving zal worden gecompenseerd door fietsers en wandelaars, die weer vrij baan krijgen.”

Discussie
De discussie over geluidsoverlast van motorrijders speelt al enkele jaren. De gemeenteraad van Krimpenerwaard nam afgelopen jaar een motie aan om te kijken of het het probleem op bepaalde locaties kan wegnemen. De gemeente Lopik heeft vanwege klachten van omwonenden een seizoens-weekendverbod voor motorrijders ingesteld op de Lekdijk.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten