Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Impressie van het plan.</p>

• Impressie van het plan.

(Foto: Van Wijnen Projectontwikkeling)

‘Go’ voor verdere ontwikkeling Spoorzone Schoonhoven

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Wat Politiek Krimpenerwaard betreft mag er vaart worden gezet achter het ontwikkelen van de Spoorzone in Schoonhoven. De adviescommissie was dinsdag in meerderheid enthousiast over het gepresenteerde masterplan.

Als de gemeenteraad daadwerkelijk groen licht geeft, kan Van Wijnen Projectontwikkeling starten met de aanvraag voor een omgevingsvergunning. 

Woningen
Het plan voor de Spoorzone voorziet in 90 koopwoningen en een ontmoetingsruimte in het voormalige stationsgebouw aan de Spoorstraat. Het woonprogramma bestaat uit 33 eengezinswoningen, 26 appartementen voor starters dan wel één-/tweepersoonshuishoudens en 31 appartementen met een oppervlakte tussen de 70 en 120m2 (bestemd voor ouderen en gezinnen). Voor het stationsgebouw (horeca) wordt een exploitant gezocht.

Voor het verder ontwikkelen van de bouwlocatie is het nog wel noodzakelijk nieuwe huisvesting te vinden voor de bibliotheek en de jeugdsoos (De Bastille) aan de Spoorstraat.

Cultuurhistorie
De commissieleden toonden zich positief over het masterplan, al werden hier en daar wel kanttekeningen geplaatst. Zo zag Lokaal op 1 meer heil in (extra) starterswoningen in het voormalige stationsgebouw in plaats van de geplande horeca en ontmoetingsruimte, willen meerdere partijen de cultuurhistorie van het gebied duidelijk terugzien in het uiteindelijke plan en moeten de woningen als het even kan vooral ten goede komen aan lokale dan wel Krimpenerwaardse geïnteresseerden.

“Misschien een idee om er een pilot zelfbewoningsplicht van te maken”, stelde Pascal Zuijderwijk (VVD) voor. “Zeker met het oog op de woningen in de lagere prijsklasse. Wat mij betreft doen we er alles aan om de kansen voor onze ‘eigen’ starters te maximeren.”

Go
Met het masterplan geeft politiek Krimpenerwaard een ‘go’ aan het project. Verdere verfijning kan nog wel plaatsvinden, bijvoorbeeld na -nog een ronde- participatie met omwonenden.

Wethouder Leon de Wit kan niet wachten op de start van de werkzaamheden: “Met dit project voorzien we zowel in kwaliteit als kwantiteit. Hopelijk kan de eerste paal dit jaar nog de grond in.”

Spoorremise
De woonbuurt wordt gesitueerd op en rondom de voormalige spoorremise van Schoonhoven tot aan appartementencomplex De Waterhof aan de Spoorstraat. Het karakteristieke station blijft behouden.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten