Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Bokaal van de Winterkoningin.
• Bokaal van de Winterkoningin.

Nieuw in het Zilvermuseum: ‘Het Geheim van de Smid’

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • De nieuwe tentoonstelling ‘Het Geheim van de Smid’ in het Nederlands Zilvermuseum werd donderdag officieel geopend.

Het museum is verheugd dat de deur voor het publiek weer open mag na zes weken lockdown. Behalve dat bezoekers op zoek kunnen naar het Geheim van de Smid, zijn er maar liefst drie andere nieuwe exposities met bijzondere nationale en internationale zilveren objecten. 

Geheim van de Smid
Hoe maakt een goud- of zilversmid bepaalde objecten? Nog steeds vragen kunst- en zilverexperts zich dat regelmatig af.

Museumdirecteur Marcel Teheux: “Bij de expositie ‘Geheim van de Smid’ lichten we een tipje van de sluier op. De bezoeker ontdekt het verhaal achter verschillende pronkstukken en de technieken of gereedschappen waarmee ze gemaakt zijn. Want bij elke techniek hoort heel specifiek gereedschap.”

Vervolgens: “Soms zijn dit ‘geheimen’ uit een ver verleden, zoals de filigrain-techniek waar edelsmid Cor Kuijf uit Schoonhoven meester in is. Hij is de dertiende (!) generatie in zijn familie, die deze kennis en kunde machtig is. Cor is zelf ook regelmatig aanwezig in het museum om te demonstreren hoe hij de beroemde Zeeuwse knopen maakt.”

Een uniek object dat slechts de komende drie maanden te zien is in het Zilvermuseum is de bokaal van de Winterkoningin, gemaakt door Hans Coenraet Breghtel in 1641. Teheux: “Het vakmanschap op het gebied van drijven en ciseleren straalt ervan af. Met een indrukwekkende hoogte van 73 centimeter is de bokaal, die we in bruikleen hebben van de Lakenhal, niet te missen.”

Winters sneeuwlandschap
Andere exposities in het Zilvermuseum zijn ‘Strings Attached’, ‘Frozen Morning Light’ en ‘Meesterstukken Vakschool’.

Teheux: “Strings Attached omvat hedendaagse draadkunst van Maja Houtman en Kortenhorst. De Belgische smeden Thalen & Thalen laten bezoekers genieten van de schitterende zilveren Frozen Morning Light. Loop eromheen en ervaar de opkomst van de zon in een winters sneeuwlandschap… Het museum biedt ook een podium voor jong talent. Bij de Meesterstukken van de Vakschool krijgen bezoekers een indruk van het werk van startende smeden. In de smederij van het museum is de smid letterlijk op de vingers te kijken. Zelf een workshop volgen kan ook.”

De museumdirecteur tot slot: “Er volgen gedurende het jaar nog meer activiteiten voor jong en oud, dus houd vooral de website in de gaten.”

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang, net als studenten van Vakschool Schoonhoven. De reguliere entreeprijs is 12 euro, kinderen t/m 17 jaar gratis. Zie ook de website van het Zilvermuseum. 

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten