Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Rachel Dekker met haar 'tollers’.
• Rachel Dekker met haar 'tollers’. (Foto: privéfoto)

Rachel Dekker popelt om weer aan de slag te gaan

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • Rachel Dekker-van Buren raakte in coronatijd bijna al haar baantjes kwijt, waarmee de Bergambachtse middenin de maatschappij staat. Haar drie lieve honden houden haar op de been.

Met het trainen van haar ‘tollers’, een afkorting voor een Nova scotia duck tolling retriever, heeft de duizendpoot een uitdagende hobby om het vuurtje van haar positieve geldingsdrang brandend te houden. Met deze jachthonden loopt ze shows in binnen- en buitenland. Rachel was op weg naar het WK op showgebied in Engeland, waarvoor ze op kleinere shows plaatsingspunten verzamelde. Helaas werd vanwege corona de ene na de andere wedstrijd afgelast. 

“Dankzij de liefde voor dit mooie ras heb ik veel contacten met fokkers uit Amerika en Canada”, vertelt Rachel vol overgave. “Er zijn meerdere theorieën over dit hondenras, dat in het verleden gekruist zou zijn om te resulteren in een ‘Little river duck dog of Yarmouth Toller’. Het ras komt uit Canada en in geschriften van kolonisten wordt regelmatig melding gemaakt van het gebruik van kleine rode honden om eenden mee te lokken. Het zijn lieve dieren en het kost me geen moeite om anderen enthousiast te maken om ook zo’n hond te nemen. Mijn toekomstige schoondochter Lieke Lambers is ook verzot op dit ras.”

Voldoening
Het trainen van ‘tollers’ - Rachel doet dit ook voor andere hondenbezitters - geeft haar veel voldoening nu haar andere activiteiten stilliggen. De lessen van sportschool Daeryon - het aanleren van aanvals- en verdedigingstechnieken -, die zij samen met haar man runt, staan al weken op een laag pitje. De sportlessen voor senioren van de Goudse skivereniging werden geschrapt en haar commerciële werkzaamheden voor diverse opdrachtgevers zijn zo goed als stilgezet.

“Thuiszitten op de bank is niets voor mij,” vervolgt de prille vijftiger. “Ik hield me ook fanatiek bezig met het geven van sportieve lessen aan kinderen van de eerste drie groepen van basisscholen. Er bestaat een speciaal lesprogramma, TGK Tijgers, dat vier- tot en met zevenjarigen op een speelse wijze levensvaardigheden, die hen in geval van nood misschien ooit van pas komen, aanleert. Onderwerpen die aan bod komen zijn: omgaan met vreemden, gezondheid en voeding, verkeersregels, wat je moet doen bij brand en bij wateroverlast en nog veel meer. Deze lessen geef ik samen met de 17-jarige Melanie van Schoneveld, die op onze taekwondoschool Daeryon een traject volgt, dat moet leiden tot deelname aan de Europese kampioenschappen Taekwondo. Ik hoop dat deze week de coronamaatregelen verder worden versoepeld en dat iedereen weer een beetje in zijn oude ritme kan komen. Ik kan anderen goed motiveren, maar merk na de zoveelste lockdown aan mezelf dat daar veel energie voor nodig is. Ik wil snel weer aan de slag met al mijn activiteiten. Gelukkig kan ik mijn hoofd leegmaken door met mijn honden te gaan wandelen.”

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten