Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Roel Cazemier op afscheidstournee, hier met Wielercomit&eacute; Lekkerkerk.</p>

• Roel Cazemier op afscheidstournee, hier met Wielercomité Lekkerkerk.

(Foto: Jan Timmer)

Vrijheid lonkt voor afscheid nemende burgemeester Roel Cazemier: ‘Ik zie wel wat er op mijn pad komt’

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Komende woensdagavond zal Roel Cazemier bewust wat langer opblijven en toeleven naar het moment waarop de klok twaalf keer slaat. 

Dát is zijn persoonlijke moment van afscheid, na een kleine dertig jaar burgemeesterschap. Hij verheugt zich er op: “Ik ben met enorm veel plezier burgemeester geweest”, wil hij er geen misverstand over laten bestaan. “Maar nu er een eind aan komt, vind ik ook dat fijn. Binnenkort word ik niet langer ‘geleefd’ door mijn agenda, en ik kan je wel vertellen dat dat een aanlokkelijk perspectief is. Er valt dan veel van me af. Burgemeester ben je bij wijze van spreken 24 uur per dag, uitgezonderd de momenten waarop je in huiselijke sfeer vertoeft. Dan ben ik gewoon ‘Roel’. Ik krijg daar straks volop de ruimte voor.”

Vorig jaar maart maakte Roel Cazemier bekend er geen nieuwe ambtstermijn aan vast te willen plakken in gemeente Krimpenerwaard. “Je wordt ouder, hè. En onherroepelijk stel je jezelf de vraag: wat wil ik? Je mag tot je 70ste ergens burgemeester zijn. Ik word in april 63 en zou dus nog door kunnen gaan. Daar tegenover staat dat het ook heerlijk is om zélf je tijd in te delen, aan nieuwe dingen te beginnen. Dat laatste ga ik doen. Ik sta open voor interim-klussen, wil bijvoorbeeld best ergens waarnemend burgemeester zijn. Zie me in dat geval als een soort ‘wegenwacht’: er is ergens een probleem, ik kom langs om het op te lossen en vertrek dan weer na een half jaar. Ik kan er mijn ervaring op bestuurlijk gebied en mijn omgang met allerlei soorten mensen goed bij inzetten.”

Zeker is ook dat Roel Cazemier de Krimpenerwaard ook fysiek achter zich zal laten. Hij verhuist naar Dokkum, het Friese stadje waar hij en zijn vrouw Ineke een woning hebben in de nabije omgeving vlakbij het Elfstedentocht-keerpunt. 

“Terug naar het noorden dus”, glimlacht hij. “Ik ben in mijn leven inmiddels 22 keer verhuisd. Er volgt er ná Dokkum nog één: we hebben een stukje grond gekocht in Achtkarspelen. Daar bouwen we een levensloopbestendige woning. Ik zal in mijn nieuwe woonplaats nog regelmatig terugdenken aan mijn tijd in Krimpenerwaard. Ik heb er zoveel fijne mensen mogen ontmoeten, mede vorm mogen gegeven aan een nieuwe gemeente. Die goede herinneringen neem ik mee. De verdrietige ook, absoluut. We zijn allemaal mensen, hè.”

Jan Timmer

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten