Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Abra Voets: selfie bij een fietsenstalling.</p>

• Abra Voets: selfie bij een fietsenstalling.

(Foto: privéfoto)

Abra Voets liet een jaar de auto staan: ‘Het is me reuze meegevallen’

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Abra Voets liet in 2021 de auto staan en maakte geen gebruik van het openbaar vervoer. Ze verplaatste zich wandelend en op de fiets.

Het jaar is vrijwel om en de 36-jarige inwoonster van Krimpen aan den IJssel kan zeggen dat ze geen één keer ‘gezondigd’ heeft. “Terugkijkend is het me reuze meegevallen. Het went snel en ik ben eigenlijk nooit in de verleiding geweest om de auto te pakken.” 

Ze kwam op het idee via een in Londen wonende nicht van haar man, die het ook een jaar lang volhield om het zonder gemotoriseerd vervoer te doen. Abra: “Dat was in 2017. Ze organiseerde een ‘Powered by Me-week’ voor mensen die tijdelijk wilden inhaken. Ik heb toen ook een week haar voorbeeld gevolgd. Dat was lastiger dan nu, omdat ik destijds in Spijkenisse werkte.” 

De biologiedocent aan het Krimpenerwaard College had wat dat betreft afgelopen jaar een ‘makkie’, want de Krimpense school voor voortgezet onderwijs staat een kilometer van haar huis vandaan.

Uitdaging
Vervolgens: “Toen we eind 2020 weer in lockdown gingen, bedacht ik dat 2021 wel een mooi jaar zou zijn voor deze uitdaging. We zouden waarschijnlijk toch niet op vakantie naar het buitenland kunnen en veel cursussen op school worden digitaal aangeboden. Achteraf gezien heb ik er inderdaad niets voor hoeven opgeven of afzeggen.”

Neemt niet weg dat ze een enkele keer voor haar werk wel wat verder op pad moest. “Zo was de startdag van het schooljaar in Ouddorp. Meerijden past niet in het plaatje van ‘Powered by Me’, dus besloot ik die rit samen met een collega op de fiets te doen. Best een uitdaging, want aan het eind van de dag moesten we natuurlijk ook weer terug. Dus legden we ruim 140 kilometer af op gewone fietsen. Ach, het was erg gezellig en de zadelpijn viel mee.”

Verder fietste ze dit jaar onder andere naar Moordrecht voor een babyshower, naar Haastrecht voor een workshop en naar Rijswijk voor familiebezoek. “Ik vind het een uitdaging om ergens op de fiets of lopend naartoe te gaan, waar anderen de auto pakken.” 

Principe
Drijfveer is het klimaat, waar Abra zich zorgen over maakt. “Het zou goed zijn als we met z’n allen de hoeveelheid uitlaatgassen zouden terugdringen. Natuurlijk is wat ik doe een druppel op een gloeiende plaat, maar het gaat meer om het principe. Ik hoop dan ook dat anderen mijn voorbeeld volgen, al hoeft dat natuurlijk niet gelijk een heel jaar te zijn. Denk gewoon eens na voordat je op de automatische piloot de auto pakt en maak meer gebruik van de fiets.”

Ook als het regent dus... “Mijn zoontje David van acht jaar snapte er eerst niets van toen we in de regen naar de zwemles fietsten. We hadden toch een auto? Nu vindt hij het de gewoonste zaak van de wereld. Mijn motto is geworden: ‘Regenjas aan en gaan’.”

Onweer
Neemt niet weg dat ze ‘m een keer behoorlijk kneep toen ze naar de Reeuwijkse Plassen fietste met fikse dreigende onweersbuien onderweg. “Ik heb het niet op onweer en helemaal niet op de fiets. Onderweg bij Stolwijk ging het los en moest ik schuilen in een fietsenstalling. Dat was niet echt prettig.”

Op vakantie lagen de bestemmingen dit jaar wat dichterbij dan anders. Abra: “Wandelen naar Rotterdam, en daar overnachten in een hotel, en op de fiets naar Lage Zwaluwe in Noord-Brabant. Mijn man en zoontje doen ook zoveel mogelijk op de fiets.”

Volgend jaar zal ze weleens gebruik gaan maken van de auto. “Hoewel ik het liefst ooit een fietsvakantie zou willen doen, gaan we in 2022 met de auto op vakantie. Voor de rest is het me prima bevallen en wil ik zoveel mogelijk blijven fietsen en wandelen. Goed voor het milieu en mijn gezondheid!”

Abra heeft in 2021 tot nu toe 566 kilometer gewandeld, 3.658 km gefietst en 615 km hardgelopen. Wie meer wil lezen: op aardvlinder.wordpress.com houdt ze een verslag bij.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten