Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De locatie waar de eventuele nieuwe brug gepland is: Haastrecht-oost, in het verlengde van de Steenbakkerstraat&nbsp;</p>

• De locatie waar de eventuele nieuwe brug gepland is: Haastrecht-oost, in het verlengde van de Steenbakkerstraat 

(Illustratie: gemeente Krimpenerwaard)

(Vervolg)onderzoek naar tweede brug over Hollandsche IJssel in Haastrecht

  •   keer gelezen

HAASTRECHT • Er komt een vervolgonderzoek naar een tweede brug over de Hollandsche IJssel in Haastrecht. Doel is het ontlasten van de huidige oeververbinding, en daarmee het centrum, en het ontsluiten van de geplande nieuwe wijk De Kleine Betuwe (nu bedrijfsterrein Galgoord).


Eerder onderzoek wees volgens B&W uit dat een tweede brug in de kern Haastrecht in meerdere opzichten een verbetering is. De gemeenteraad stelde dinsdagavond 150.000 euro beschikbaar voor een vervolgonderzoek. 

Overlast
De gevolgen van ‘slechts’ één ontsluitingsbrug in Haastrecht laten zich dagelijks voelen in de vorm van verkeershinder op de aan- en afvoerwegen. Uit het oogpunt van veiligheid en bereikbaarheid in geval van calamiteiten is dat geen gewenste situatie, oordeelt het college van B&W.

Daarnaast speelt mee dat de huidige -uit 1883 daterende- brug ook gebruikt wordt door vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Dat zorgt voor de nodige overlast door trillingshinder, schade aan woningen en versnelde verzakking van wegen.

Weren
Door een tweede ontsluitingsbrug kan ongewenst -zwaar- verkeer uit de oude stadskern worden geweerd. Personenauto’s kunnen wel van de aanwezige brug gebruik blijven maken.

De tweede brug is in principe gepland in Haastrecht-oost, in het verlengde van de Steenbakkerstraat. Verkeer ten zuiden van de Hollandsche IJssel/N228 komt daar via een nieuwe rotonde bij Galgoord; vanaf de andere kant sluit de brug aan op de Steinsedijk.

Uitdaging aan de noordzijde is de beperkte ruimte voor een op- en afrit voor de brug. Hiervoor moet de dijk wellicht op een bepaald gedeelte worden verbreed dan wel verlegd. Dat wordt meegenomen in het vervolgonderzoek. 

De gemeenteraad vroeg dinsdag aandacht voor de cultuurhistorische waarde van de dijk. Hier moet rekening mee worden gehouden bij eventuele aanpassingen. 

Voor- en tegenstanders
Bewoners van de Hoogstraat in het centrum van Haastrecht zijn in ieder geval voor een tweede brug. Die zou de overlast in het historische stadje flink moeten verminderen.

‘Al meer dan 56 jaar is een tweede brug onderwerp van gesprek in de politiek. Wij, een grote groep bewoners van de Hoogstraat, willen graag onze bijdrage leveren en aangeven dat het zo echt niet langer gaat’, lieten de betreffende bewoners dinsdag weten in een schriftelijke bijdrage. ‘We begrijpen dat ondernemers goederen aangeleverd moeten krijgen en dat boeren van A naar B moeten met hun (steeds groter wordende) materieel, maar wij wonen hier en hebben er continu last van’. 

De bewoners pleiten voor een ‘toegankelijke kern’: ‘Eentje die vriendelijk is voor fietsers en wandelaars, voor ondernemers die hier hun bedrijf hebben en dat de auto te gast is. We willen een tweede ontsluiting voor de boeren en loonwerkers, die dan met hun materieel veilig naar hun land kunnen. En niet over 56 jaar, maar nu!’

Maar niet iedereen is even enthousiast. Omwonenden van de locatie waar de tweede brug moet komen en aanrijdroutes er naartoe vrezen voor de gevolgen -overlast- ervan.

Ontwerp
Uit het vervolgonderzoek, dat naar verwachting over een jaar klaar is, moet blijken wat een nieuwe brug gaat kosten, hoe-ie eruit komt te zien en welke maatregelen nodig zijn voor een goede en veilige verkeersafwikkeling. Omwonenden en bedrijven worden nadrukkelijk bij de plannen betrokken, verzekert B&W.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten