Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: Aangeleverd

GGD start vrijdag met de boosterprik; nieuwe testlocatie in Bergambacht (De Waard)

  •   keer gelezen

REGIO • GGD Hollands Midden is de eerste regio die start met de boosterprik. Vanaf vrijdag 19 november zijn de eerste 80-plussers welkom op de vaccinatielocaties.


Als de 80-plussers aan de beurt zijn geweest, volgt de leeftijdsgroep van 60 tot en met 79 jaar. De verwachting is dat de GGD’en daar in januari 2022 mee kunnen starten.

‘Een boostervaccinatie is een extra vaccinatie bovenop de eerdere basisvaccinatie(s)’, meldt de GGD. ‘Het is een prikkel voor het immuunsysteem om de bescherming tegen covid-19 te versterken. Mensen geboren in of voor 1961 krijgen de boostervaccinatie als eerste aangeboden, omdat zij na hun eerste vaccinatie(s), vanwege hun leeftijd, een minder hoge bescherming krijgen tegen corona’.

Zorgpersoneel
Ook zorgpersoneel met direct patiëntcontact krijgt een boostervaccinatie aangeboden. Door het sterk toenemende aantal besmettingen met het coronavirus, worden ook meer mensen opgenomen in het ziekenhuis. De druk op de zorg neemt daarmee nog verder toe. De boostervaccinatie moet voorkomen dat het personeel in de zorg ziek wordt door corona.

mRNA-vaccin
Iedereen die in aanmerking komt voor een boostervaccinatie krijgt een mRNA-vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Ook als men eerst een ander soort vaccin heeft gekregen. 

‘Een mRNA-vaccin kan namelijk veilig gecombineerd worden met andere typen vaccins zoals Janssen of AstraZeneca. Er kan niet zelf gekozen worden welk mRNA-vaccin me krijgt. Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid op de locaties’.

Coronabewijs
De boosterprik heeft geen invloed op de CoronaCheck-app. Zowel het coronabewijs voor reizen binnen Europa (DCC) als het coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland blijven geldig na één prik Janssen of twee prikken Pfizer/Moderna/AstraZeneca.

Voor meer informatie over de boostervaccinaties, zie de website van het RIVM.

Testlocatie Bergambacht
In de week van 29 november opent de GGD een nieuwe testlocatie in Bergambacht. Deze komt in sporthal de Waard, aan de Meidoornstraat 7. De testlocatie is straks vijf dagen in de week geopend, van maandag tot en met vrijdag. Testen kan voorlopig alleen op afspraak.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten