• De vogelshow trekt ook jonge bezoekers.
• De vogelshow trekt ook jonge bezoekers. Foto: archieffoto

Vogelvrienden houden driedaagse jubileumshow

Algemeen 621 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Vogelvereniging De Vogelvrienden maakt zich op voor de (jubileum)tentoonstelling. “Gelukkig, het kan weer”, zegt Leo Wooning.

De 75-jarige voorzitter van de vogelvereniging in Bergambacht kijkt uit naar het driedaagse evenement. “We moesten vorig jaar noodgedwongen even overslaan, maar zijn blij dat vogelliefhebbers nu weer aan hun trekken komen. Maar liefst ruim 450 siervogels zullen er te bewonderen zijn.”

Rayontentoonstelling
De vogels zijn afkomstig van de leden van De Vogelvrienden, die behalve uit Bergambacht met name uit Schoonhoven en Ammerstol komen, én omliggende vogelverenigingen. “Het is een rayontentoonstelling, dus vandaar”, weet Leo Wooning.

Zelf brengt hij 27 vogels in, waarvan er volgens hem zeker vijf kanshebber zijn voor een prijs. De Schoonhovenaar weet waarover hij praat, want zijn hobby bezorgde hem tweemaal een wereldtitel(!) Wooning: “Vooropgesteld: het gaat puur om de eer. Een duivenhouder vroeg me, nadat ik tijdens de wereldkampioenschappen voor volièrevogels in de prijzen was gevallen: hoeveel levert dat nou op? Nou, niks dus. Voor mijn wereldkampioenen had ik net een paar tientjes kunnen krijgen. Heel anders dan in de duivensport dus. Nee, dit is pure liefhebberij.”

Jury
De inzendingen worden woensdag beoordeeld in categorieën als kleurkanaries, postuurkanaries, tropische vogels in allerlei soorten en maten, Europese cultuurvogels en parkieten (graspieten en grotere soorten). “Een jury zal er met een kritische blik naar kijken”, legt Wooning uit. “Vervolgens komen de uitslagen in de catalogus te staan, die gelijk wordt gedrukt. De leden en overige inzenders krijgen die donderdag voor het eerst onder ogen.”

Wooning is als voorzitter bij de keuring aanwezig, zonder invloed te kunnen uitoefenen uiteraard. Maar als hij donderdagavond tijdens de opening van de tentoonstelling met een brede glimlach het clubgebouw betreedt, weten de leden wel hoe laat het is natuurlijk. Lachend: “Ja, ik weet dan de uitslag al, maar geloof me: naast een mooie vermelding in de catalogus vind ik het net zo belangrijk dat we een goed gevuld clubhuis hebben tijdens de tentoonstelling. En dat de bezoekers vooral genieten van het gebodene.”

Corona
Vogelvereniging De Vogelvrienden mag de grootste vogelvereniging in de Krimpenerwaard zijn, de club heeft tijdens de coronacrisis toch een veer gelaten. “We zijn afgelopen periode enkele leden kwijtgeraakt. Vanwege corona of door andere oorzaken. Desondanks is het ledental nog net boven de honderd.” Het grootste deel is 60+, maar toch zijn er ook wel degelijk jeugdleden. “Meestal krijg je deze hobby met de paplepel ingegoten. Zo is ons jongste lid zestien jaar. Die leden koesteren we uiteraard.”

Volgens Wooning is het houden van vogels voor veel mensen geschikt. “Je kunt het invullen zoals je zelf wilt. Ik ben zelf wat je noemt een ‘fanatiek liefhebber’, maar vogels houden is niet zo moeilijk. Gewoon op tijd voederen, eenmaal per week het hok verschonen en er vooral van genieten natuurlijk. Daarom beginnen ook veel ‘pensionado’s’ eraan, vaak nadat ze vroeger vogels hebben gehouden. Ook veertigers/vijftigers, van wie de kinderen wat groter geworden zijn, pakken hun hobby soms weer op.”

Vogelgriep
Richting donderdag houdt Wooning met een schuin oog het nieuws extra in de gaten. Want naast de opnieuw toenemende dreiging van corona heeft ook de vogelgriep weer de kop opgestoken.

Wooning tot slot: “We zeiden van de week nog tegen elkaar: het zal toch niet? Dat zou enorm jammer zijn, want 2021 is ons jubileumjaar. De Vogelvrienden bestaan namelijk 70 jaar. We gaan van het positieve uit en hopen op een geslaagde tentoonstelling. Vanwege het jubileum is er voor iedere inzender en bezoeker een leuke attentie.”

De openingstijden van de tentoonstelling in het clubgebouw van De Vogelvrienden, Dijklaan 57 te Bergambacht, zijn als volgt: donderdag 4 november 20.00-22.00 uur (met name voor inzenders en genodigden); vrijdag 5 november 14.00-22.00 uur en zaterdag 6 november 10.00-17.00 uur. De toegang is gratis; bij de ingang wordt gevraagd om een QR-code. Meer informatie: www.vogelvriendenbergambacht.nl

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden