• Joost van Dobbenburgh tijdens de 1.000 meter.
• Joost van Dobbenburgh tijdens de 1.000 meter. Foto: Stephan Tellier

Joost van Dobbenburgh na NK Afstanden: ‘Ik kan beter’

Sport 710 keer gelezen

HEERENVEEN/KRIMPENERWAARD • Toppers Patrick Roest en Hein Otterspeer deden op het NK-afstanden waarvoor ze gekomen waren: medailles pakken en zorgen dat ze zich kwalificeerden voor World Cups. Met twee keer zilver voor Roest en één keer zilver en één keer brons voor Otterspeer waren zij de grootverdieners uit de Krimpenerwaard. Sacha van der Weide uit Ammerstol debuteerde op het NK met een pr op de 3.000 meter, maar bleef ver buiten de prijzen. 

Voor Joost van Dobbenburgh uit Haastrecht stond het toernooi vooral in het teken van de opbouw. Afgelopen seizoen vertrok hij uit het opleidingsteam van Jumbo Visma. Als senior was er voor hem geen plek meer.  ”Ze mochten niet uitbreiden naar zestien man, waardoor er voor mij geen plaats meer was’’, vertelde hij voor het toernooi. Uiteindelijk vond hij onderdak bij de Friese gewestelijke selectie, waar hij al weer een goed half jaar traint. 

Topteam
Doel is om zich via de Friese selectie te verbeteren en zich op het NK sprint in januari als het even kan in de kijker te rijden van een topploeg. “Stiekem is het doel wel om mezelf terug te vechten in een topteam’’, vertelt hij.

Dat moet hij dan wel doen zonder de faciliteiten die hij gewend was bij Jumbo Visma. “Maar ik heb een goede en leuke zomer gehad’’, zo blikte hij terug op zijn eerste maanden bij zijn nieuwe ploeg. “In de training laat ik best een leuk niveau zien, nu moet ik dat vertalen naar de wedstrijden”, zei hij voorafgaand aan het NK. 

Verbeteren
Ook gaf hij op voorhand aan te hopen zichzelf te kunnen verbeteren. Plaatsing voor World Cups is voor nu nog even een brug te ver, beseft hij, al weet je het natuurlijk nooit. “Het zou heel mooi zijn als ik m’n Thialf-tijden kan verbeteren. Dat betekent eigenlijk pr’s rijden. Ik kan nu wel zeggen dat ik World Cups ga rijden en dat wil ik ook wel, maar als ik nu kijk hoe ik er voor sta, dan is dat niet realistisch. Daar ga ik nu nog niet van uit in ieder geval.’’

Op het NK startte hij op de 500 en de 1.000 meter. Op de kortste sprintafstand eindigde hij na twee omlopen als tiende, op ‘zijn’ 1000 meter was een achttiende plek zijn deel. 

Tevreden was hij niet over die wedstrijd. “Het was echt een slechte race’’, zo analyseerde hij na afloop kritisch. “Ik kwam niet aan schaatsen toe en alles was wat te gehaast. Dit is niet zo als ik rond kan en zou moeten rijden. Zonde, maar het was een goede leerschool’’, zo besluit hij. “Op naar de volgende.’’

Johan Boef

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden