Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Het tiny house van Esther Schot.
• Het tiny house van Esther Schot. (Foto: aangeleverd)

Tiny house zoekt plekje in de Krimpenerwaard

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Esther Schot zoekt een plek in de gemeente Krimpenerwaard voor haar tiny house. “Liefst in de omgeving van Bergambacht, omdat ik dan het dichtst bij werk, kerk, familie en vrienden zit.”


De geboren en getogen Alblasserwaardse ziet een tiny house als haar ideale woonvorm. “Ik ben een echt buitenmens en heb binnen niet veel nodig. Met mijn huisje van nog geen 25 vierkante meter kan ik prima uit de voeten.” 

Misverstand
Ze wil daarmee een misverstand wegnemen: “Veel mensen denken dat een tiny house vooral iets is voor jongeren die uit huis willen, maar geen ‘echte woning’ kunnen vinden. Een tiny house kan dan ter overbrugging dienen. Dat zal misschien weleens het geval zijn, maar het is vooral een manier van leven waar je achter moet staan. Dat ziet niet iedereen zitten.”

Zelf gebouwd
Ze bouwde haar eigen tiny house eigenhandig.

“Dat was enkele jaren geleden”, vertelt de nu 30-jarige Esther Schot. “Ik woonde nog thuis en een lange zoektocht naar een huis had niets opgeleverd. Steeds meer raakte ik overtuigd van de voordelen van een tiny house en ik besloot er zelf één te ontwerpen en te bouwen. Met hulp van mijn broer dan, want die is timmerman. Mijn tiny house is zelfvoorzienend wat water en stroom betreft en daar was best veel pionierswerk voor nodig. Maar het is gelukt: in een jaar was-ie af.”

Krimpenerwaard
Esther wilde het liefst in de gemeente Krimpenerwaard wonen, omdat ze in Schoonhoven op een zorgboerderij werkt, in Berkenwoude ‘kerkt’ en in de omgeving familie en vrienden heeft.

“Maar ja, ik moest nog even geduld hebben, want Krimpenerwaard had nog geen beleid op het gebied van tiny houses.” 

Camping
Ze parkeerde haar mobiele onderkomen -haar huisje is op een trailer gebouwd- op een camping in Lopik, maar die ging in de winter dicht. Een kennis bood uitkomst: ze mocht tijdelijk bij hem op de boerderij komen staan.

“Daar woon ik nu alweer twee jaar. De gemeente Krimpenerwaard heeft inmiddels voorwaarden opgesteld voor het bewonen van een tiny house en daar wil ik nu op inspelen. Eerste stap is dat ik dan zelf een geschikte plek vind.” 

Concreet zoekt Esther een locatie voor haar tiny house in (de buurt van) Bergambacht. “Liefst in het buitengebied natuurlijk. Ik hou van een beetje privacy, waarbij mensen ook weinig last van mij zullen hebben. Het mag zowel om koop als huur gaan.” 

Vervolgens verwacht ze met haar woonvorm te voldoen aan de voorwaarden die de gemeente stelt. “Ik geloof erin, vooral als je de kernwaarden duurzaamheid en rentmeesterschap erbij betrekt.”

Wie een plekje heeft voor Esther en haar tiny house of meer informatie wil: schotesther@gmail.com

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten