Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Tess leest voor, de juryleden Roel Cazemier en Gert Tissink luisteren aandachtig toe.</p>

• Tess leest voor, de juryleden Roel Cazemier en Gert Tissink luisteren aandachtig toe.

(Foto: Jan Timmer)

Voorleestitel voor Sanne en Tess op Eben Haëzerschool Lekkerkerk

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Het was spannend vrijdagmiddag op de Eben Haëzerschool in Lekkerkerk tijdens de finale van de voorleeswedstrijd in het kader van de Kinderboekenweek. De leerlingen Tess en Sanne gingen er met de eerste prijzen vandoor.


Het gymlokaal van de school aan de Lorenzweg zat ‘bommetje vol’ met leerlingen en leerkrachten. Krimpenerwaards burgemeester Roel Cazemier was er ook, als lid van de jury die verder bestond uit Gert Tissink (bestuurder van PCOB Krimpenerwaard), Eben Haëzer-juf Daniëlle en Jo van den Berg (voormalig leraarondersteuner). 

Voordat de grote finale begon, hield de burgemeester een gezellig praatje en mocht één van de leerlingen – Hannah- de ambtsketting even dragen. Ze was er zichtbaar van onder de indruk. 

Chantage
Ruth beet vervolgens het spits af met een voordracht uit het kinderboek met de al bij voorbaat veelbelovende titel ‘Chantage’. De groep-8 leerling zetten meteen de toon met haar duidelijke articulatie, een fraaie spanningsopbouw en realistisch klinkende dialogen.

Ook de volgende kandidaat – Bryan van groep 6- zat meteen lekker in zijn verhaal. Daarna kwam Joep aan de beurt als ‘winnaar’ van groep 4. Verbazingwekkend knap hoe deze in korte broek gehulde verteller de toch behoorlijk moeilijke woorden uit zijn tekst met de vanzelfsprekendheid van een routinier uitsprak. 

In de break na de eerste serie van drie voorleesacts werden prijzen uitgereikt aan Roan, Fenne, Job en Rosa, vier leerlingen die de opdracht ‘teken een beroep’ op de meest aansprekende wijze hadden ingevuld. Ook waren er prijzen van de ‘Elfjeswedstrijd’, waarin de leerlingen in elf woorden hun passie voor een beroep moesten verwoorden. Chiel, Rozanne en Britt mochten naar het podium komen om daar de complimenten voor hun inzending en een cadeautje in ontvangst te nemen.

Evenaren
Na deze vrolijke break ging de voorleesstrijd verder en kwamen Tess (groep 5) en Sanne (groep 7) voorlezend in actie. Het al zo hoge niveau van de vorige kandidaten werd door hen minimaal geëvenaard. Op de gezichten van de juryleden verscheen dan ook een gelukzalige glimlach bij het aanhoren van zoveel welluidendheid.

Vervolgens trok de jury zich terug voor haar beraadslagingen. Na een klein kwartiertje waren ze er uit: Sanne en Tess mochten zich laten huldigen als ‘voorleeskampioenen’ van de Eben Haëzerschool; een uitslag waar niets op viel af te dingen. 

Beide winnaressen blonken uit in articulatie, voorleessnelheid, het opbouwen van spanning en het weergeven van de sfeer in het boek. Echte toppers dus, net als de vier andere voorleesfinalisten. De Eben Haëzerschool mag trots zijn op zoveel talent.

Jan Timmer

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten