Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De Oude Apotheek.</p>

• De Oude Apotheek.

(Foto: aangeleverd)

‘Oude Apotheek’ in Schoonhoven staat in de verkoop

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • ‘De Oude Apotheek’ is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een instituut. Nu dreigt het doek te vallen voor de locatie aan de Schoonhovense Haven. Eigenaresse Lia Steeman (62) gaat het pand verkopen.


We treffen Lia in het gebouw waar het dagelijks bruist van de energie en activiteiten. Vol enthousiasme maakt ze ons deelgenoot van het afgelopen weekend: “Tour de Tapas is uitstekend verlopen met ruim twintig deelnemers. De volgende dag wachtte de stadswandeling waarmee we zo’n vier jaar geleden zijn gestart. Heerlijk om te vertellen over de stad waar je zelf woont. Met trots vertel ik altijd bij het Weeshuis dat dit mijn eerste, eigen woning was.”

Facilitaire hart
Duidelijk is te merken dat Lia plezier heeft in haar werk. Zeven jaar geleden startte zij met Stichting ‘De Oude Apotheek’. Uitvalbasis is het pand aan de Haven 67, bij velen bekend als de voormalige apotheek. Vliegende starten zijn gemaakt met beginnende ondernemers, onderdak is geboden aan zzp’ers, waaronder Yoga studio Yogandra, lunchroom Spek & Spelt en Alje Bosma met zijn ‘waslijn’.

Eerder dit jaar werd de locatie een Toeristisch Informatie Punt (TIP). “Ik vind het belangrijk om mensen de kans te geven om te groeien. Dan spreekt mijn facilitaire hart”, geeft Lia aan. Jarenlang had ze een facilitaire managementfunctie in het voormalig Sint Jozef Ziekenhuis in Gouda. “Het zorgen voor mensen is altijd een rode draad geweest in mijn leven.”

Spiegel
De coronaperiode overwonnen, terug naar het oude normaal en een duidelijke toename van de activiteiten. Toch was er ineens het nieuws dat het pand verkocht gaat worden.

Lia legt uit: “ik heb een aantal intensieve weken achter de rug en gesprekken gevoerd met iemand van het ondernemersklankbord. Samen met hem heb ik gekeken hoe de komende jaren, tot aan mijn pensioen, het beste ingevuld kunnen worden. Er is mij een spiegel voorgehouden, waardoor ik besloten heb om het pand te verkopen. De afgelopen tijd heb ik veel mensen op bezoek gehad. Vrijwel allemaal kreeg ik ze enthousiast over wat de regio te bieden heeft. Maar het is lastig als je dit allemaal gratis moet doen. Ik ben niet een vrijwilliger maar ondernemer. Dit heeft ook meegespeeld in het te nemen besluit.”

Beslissing
Maar de voornaamste reden is tijd voor haarzelf en gezin. De Oude Apotheek vergt zeven dagen per week inzet. De gesprekken lieten haar inzien dat nu, na ruim veertig jaar fulltime werken, het moment is aangebroken om het rustiger aan te gaan doen.

Op haar lauweren rusten is er echter nog niet bij. “Ik blijf les geven en examineer voor de landelijke vakopleiding. Dit doe ik al ruim 24 jaar.” 

Lia realiseert zich dat de verkoop van het pand mogelijke consequenties heeft voor de huidige huurders. Alles hangt af van de plannen van de koper. Ze hoopt dat de nieuwe eigenaar de huurders in huis houdt en mogelijkheden ziet om het concept voort te zetten.

Dirk Molenaar

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten