Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Brandje blussen tijdens de oefenavond.
• Brandje blussen tijdens de oefenavond. (Foto: Wijntjes Fotografie)

Jeugdbrandweer Krimpenerwaard zoekt versterking

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Jeugdbrandweer Krimpenerwaard heeft het oefenprogramma opgestart nu de coronamaatregelen dit weer toelaten. In Schoonhoven mochten twee jeugdleden bij de brandweerkazerne meteen een brandje blussen.


In de Zilverstad staat Jos Versluijs (27) elke twee weken op vrijdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur klaar om te oefenen met de jeugdleden. De 27-jarige Versluijs stapte na zijn periode bij de jeugdbrandweer en het behalen van zijn diploma’s over naar het brandweerkorps in Dordrecht, waar hij een fulltime baan heeft. Tevens is hij vrijwilliger bij de brandweer in Schoonhoven. “Ik voelde mij al jong betrokken. De jeugdbrandweer wordt gezien als kweekvijver. Ik leerde de basis van het branden blussen en wil mijn kennis nu overdragen. De Krimpenerwaard telt zo’n 25 jongeren, die actief zijn bij de jeugdbrandweer.”

Jannes Vollmüller en Joris Carmiggelt, die beiden 15 jaar oud zijn, stonden al weken te trappelen om de brandweerslangen te mogen hanteren. “We leren hoe we de slangen moeten uit- en oprollen, de ladder op de juiste wijze neer te zetten en hoe je binnen of buiten een brand kan blussen,” vertelt Jannes vol overgave.

Kracht
“Voor het hanteren van een hogedrukslang is veel kracht nodig,” vervolgt Joris. “Wij moeten met ons tweeën de slang hanteren om de druk van 30 bar aan te kunnen. Verder oefenen we veel situaties die bij een brand voorkomen. Geblinddoekt een ruimte ingaan om een object in veiligheid te brengen is zo’n oefening. Door de onderlinge vriendschap kun je op elkaar vertrouwen. En dat is nodig om in moeilijke situaties adequaat op te treden.”

David van Pelt (13) zit nog niet zo lang bij de jeugdbrandweer. “Tot nu toe is het heel leuk en gezellig en je leert er nuttige dingen,” vertelt David. “Het zou leuk zijn als er meer kinderen bij komen, want dat maakt de trainingen nog leuker. Na het oefenen eten en drinken we vaak iets. Soms lig ik te laat in bed, maar hiervoor vinden mijn ouders het goed.” 

Zeskamp
Elk jaar gaan de jeugdbrandweerlieden in het Hemelvaartweekend op kamp. Een dropping en een zeskamp bevorderen de onderlinge band. “Het kampvuur reguleren is dan het belangrijkste onderdeel,” vervolgt Versluijs lachend. “Zij moeten tijdens de kampdagen het vuur juist brandend houden. We bivakkeren vaak in bosrijke gebieden, dus er is hout genoeg.”

Jeugdbrandweer Krimpenerwaard, die voor zijn leden pakken en materiaal beschikbaar heeft, kan nieuwe aanwas goed gebruiken. De contributie bedraagt 30 euro per jaar. Aanmelden kan via facebook of instagram. Enkele keren vrijblijvend meelopen is mogelijk.

Wim Kroone

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten