Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>Krimpen aan den IJssel op weg naar &#39;Fairtrade Gemeente&#39;.</p>

Krimpen aan den IJssel op weg naar 'Fairtrade Gemeente'.

(Foto: Aangeleverd)

Krimpen aan den IJssel op weg naar ‘Fairtrade Gemeente’

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • In het voorjaar is er met steun vanuit het gemeentebestuur een werkgroep aan de slag gegaan om ook van Krimpen aan den IJssel een Fairtrade Gemeente te maken.


Voorzitter Arjan de Bruin: “Fairtrade maakt een verschil. Niet alleen als het gaat om eerlijke prijzen, maar ook om het uitbannen van kinderarbeid en slavernij, het helpen bij het inspelen op klimaatverandering en het realiseren van betere arbeidsvoorwaarden. Daar willen wij samen met alle Krimpenaren aan bijdragen.”

Wereldwijd profiteren ruim 1,8 miljoen boeren en arbeiders in 72 landen van Fairtrade. Ze krijgen hierdoor eerlijke minimumprijzen voor hun producten plus provisies die zij zelf kunnen investeren. Sinds 2014 is er alleen aan deze bonus al ruim een miljard dollar uitgekeerd.

Wethouder enthousiast

De gemeentelijke organisatie gaat zoveel mogelijk over op het gebruik van Fairtrade-producten net zoals veel kerken dit al doen. De werkgroep wil alle verenigingen, scholen, kerken en andere organisaties motiveren dit voorbeeld te volgen.

Ook bedrijven kunnen meedoen. “De inkoop en het gebruik van Fairtrade-producten passen uitstekend in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.” zegt De Bruin, “Het hoeft niet ingrijpend te zijn, want door het bewust inkopen van thee en koffie kan er al een belangrijke bijdrage geleverd worden.”

Wethouder Wubbo Tempel vult aan: “Het college van burgemeester en wethouders is heel blij, dat zich in korte tijd een groep enthousiaste inwoners en ondernemers heeft gevormd, die dit initiatief zijn gaan trekken. Fairtrade in Krimpen kan alleen een succes worden als er Krimpenaren zijn, die zich hiervoor willen inzetten.”

Promotie van horeca en winkels

Winkels die Fairtrade-producten verkopen en horeca-bedrijven waarin deze gebruikt worden, kunnen zich eveneens aansluiten. Deze bedrijven worden extra gepromoot en zijn binnenkort ook te herkennen aan de speciale raamsticker.

Wanneer er op voldoende plekken Fairtrade-producten verkocht en gebruikt worden, kan ook Krimpen aan den IJssel het predicaat “Fairtrade Gemeente” behalen. Een belangrijke stap wordt mogelijk op 14 oktober gezet. Dan buigt de Krimpense gemeenteraad zich over het raadsvoorstel. Wethouder Tempel: “Wij hopen en verwachten dat de raad dan uitspreekt dit initiatief te steunen. Daarna kan het dankzij de inzet van de werkgroep snel gaan.”

Meedoen met Fairtrade Krimpen

Iedereen kan al een rol spelen door bij de aankoop van producten te letten op het Fairtrade-logo. Het is ook gewoon in de supermarkt te vinden op steeds meer producten. Bedrijven en organisaties worden zoveel mogelijk door de werkgroep benaderd, maar worden ook opgeroepen om zelf contact te leggen. Dat kan via welkom@fairtradekrimpen.nl of telefonisch met Ellen Kalkman bij de gemeente via nummer 14 0180. De werkgroep verwelkomt ook graag nog nieuwe leden.

Meer informatie is te vinden op: fairtradekrimpen.nl.

Margje Kooistra
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten