• Thomas van Midden in actie tijdens een eerdere wedstrijd.
• Thomas van Midden in actie tijdens een eerdere wedstrijd. archieffoto: Polsstokbond Holland

Thomas van Midden pakt tweede Hollandse titel op rij

Sport 395 keer gelezen

JAARSVELD/VLIST • Polsstokverspringer Thomas van Midden prolongeerde zaterdagmiddag in Jaarsveld zijn Hollandse titel met succes. De Vlistenaar passeerde in zijn laatste finalesprong van 20.75 meter zestienvoudig (!) Hollands kampioen Jaco de Groot, die 3 centimeter tekort kwam.

Polsstokclub Vlist leverde nog twee kampioenen af. Junior Chris Anker (19.04 meter) versloeg nationaal kampioen Reinier Overbeek (18.43 meter) en Suzanne Mulder (14.49 meter) was in de meisjescategorie de sterkste. 

De meest in het oog springende prestatie leverde de 15-jarige Haastrechtenaar Joost van Weelden (18,70 meter), die zijn persoonlijk record met 2.35 meter aanscherpte en in de jongenscategorie de titel greep. 

Niemand had verwacht dat de springers uit de Krimpenerwaard zoveel kleur zouden geven aan deze HK. Thomas van Midden had zich pas als vijfde springer geplaatst voor de finale, waarin de strijd leek te gaan tussen de toppers Jaco de Groot en Erwin Timmerarends. 

“Ik nam risico’s om het uiterste uit mijzelf te halen,” verklaarde Van Midden na afloop. “Een paar keer ging het mis en belandde ik in het water. Tijdens mijn laatste sprong moest ik in de stok nog wat correcties uitvoeren, maar de verre sprong kwam er gelukkig uit. Nu op naar het NK in Burgum.”

Afscheid
In de voorronden had Chris Anker al een verdere sprong gemaakt dan de huizenhoge favoriet Reinier Overbeek. In de finale schoot Anker, die zich nog niet geplaatst heeft voor het NK, uit zijn slof. “Ik was al tevreden geweest met een plek in de top-3,” merkte de 19-jarige Chris Anker bescheiden op. “Afscheid nemen met de Hollandse titel in mijn laatste juniorenseizoen is fantastisch.”

Schoonhovenaar Mark van der Horst (18.00 meter) pakte het brons.

Joost van Weelden, die lid is van PC Polsstokkerdam, begon de titelstrijd met een pr van 16.35 meter en koesterde geen illusies. In de voorronden verbeterde hij zich al: 16.54 meter. 

“In de finale maakte ik de perfecte sprong,” vertelde de 15-jarige scholier vol ongeloof. “De stok stond kaarsrecht enige tijd stil in het water, waardoor ik naar de top kon klimmen. Ik had ook alle tijd voor een uitsprong. Dit is mijn eerste titel en dat komt wel binnen.”

Meisjes
Bij de meisjes maakte Suzanne Mulder, die in wedstrijden regelmatig verder springt dan de vrouwen, haar favorietenrol waar.

“Ik bleef ver van mijn pr van 15.69 meter af, maar ik wist dat ik met een redelijke afstand de titel wel zou winnen,” aldus vwo-scholiere. “Volgend seizoen spring ik bij de dames en ik hoop me gelijk met de top te kunnen meter. Ik ga mijn best doen om het seizoen af te sluiten met een Nederlandse titel in de meisjescategorie. De Friese meisjes zijn ook goed, dus ik kan aan de bak.”

Bij de vrouwen veroverde de Benschopse springster Fabiënne Overbeek haar eerste Hollandse titel met een afstand van 15.18 meter.

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden