Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>Burgemeester Roel Cazemier reikte zaterdagavond in een theatertent bij de Twee Hoeven in Haastrecht een koninklijke onderscheiding uit aan acteur Helmert Woudenberg voor zijn grote verdiensten als acteur in Nederlandse speelfilms, in televisieseries en op het toneel. Woudenberg, lid van toneelgroep Jan Vos, speelde de hoofdrol van Eurocommissaris Sicco Mansholt in de voorstelling &#39;Mansholt&#39; dat zich, naar een waargebeurd verhaal, afspeelde in 1972.</p>

Burgemeester Roel Cazemier reikte zaterdagavond in een theatertent bij de Twee Hoeven in Haastrecht een koninklijke onderscheiding uit aan acteur Helmert Woudenberg voor zijn grote verdiensten als acteur in Nederlandse speelfilms, in televisieseries en op het toneel. Woudenberg, lid van toneelgroep Jan Vos, speelde de hoofdrol van Eurocommissaris Sicco Mansholt in de voorstelling 'Mansholt' dat zich, naar een waargebeurd verhaal, afspeelde in 1972.

(Foto: Stephan Tellier)

Helmert Woudenberg koninklijk onderscheiden tijdens voorstelling in Haastrecht

  •   keer gelezen

HAASTRECHT/AMSTERDAM • Helmert Woudenberg (76) is zaterdag koninklijk onderscheiden. De acteur, regisseur, toneelschrijver en theaterdocent werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Roel Cazemier speldde hem de bijbehorende versierselen op.


De uitreiking vond plaats na de voorstelling ‘Reprise Mansholt’, waarin de inwoner van Amsterdam de rol van minister en Eurocommissaris van Landbouw Sicco Mansholt speelt. Het stuk werd de afgelopen weken opgevoerd bij Kaasboerderij de Twee Hoeven, aan de Steinsedijk in Haastrecht.

Invloed
Helmert Woudenberg is ruim 50 jaar actief in de Nederlandse toneel- en filmwereld. In de jaren ’70 richtte hij met een aantal acteurs theatercollectief Het Werkteater op. Het roemruchte toneelgezelschap had grote invloed op het Nederlandse toneel. Zij wilden een nieuw publiek vinden, ook voor mensen spelen die nooit naar het theater gingen.

Na zijn vertrek in 1982 bleef hij de geest van dit gezelschap trouw. Hij speelde verder o.a. bij toneelgezelschap Orakter, Mugmetdegoudentand en Carver. Ook maakte hij solovoorstellingen als Zwarte Kunst, De Hemel, De Hel en Carmiggelt. In zijn voorstellingen ging hij altijd de connectie aan met de tijd en de maatschappij. Ook zijn familiegeschiedenis, die sterk verbonden is aan de Tweede Wereldoorlog, verwerkte hij in de solovoorstellingen. 

Bevlogenheid
Collega’s roemen hem om zijn bevlogenheid. Woudenberg vermijdt grote gebaren en pathos en is wars van sterallures. Naast theatermaker wordt hij getypeerd als een enthousiast docent en geeft hij les aan professionals en amateurs.

Woudenberg speelde ook in diverse films, waaronder Blue Movie en Matterhorn. Voor de film Opname kreeg hij in 1980 de zilveren Nipkowschijf. Ook in tv-series als Flikken Maastricht en Baantjer was hij te zien.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten