Afbeelding

NVWK: ‘Liever geen zonnepanelen langs N210’

Algemeen 391 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • De Natuur- en Vogelwerkgroep Krimpenerwaard is niet blij met de in de RES 1.0 voorgestelde zonneweides in de bermen van de N210 en roept de gemeente Krimpenerwaard op om inwoners goed te informeren over energiebesparing.

Met betrekking tot dat laatste punt: ‘De beoogde opwek met panelen en wind op land levert elk maar 3-5% van ons totale energiegebruik op. Dus met een relatief beperkte extra energiebesparing zouden we nauwelijks panelen en turbines op land nodig hebben. Maar bijna niemand weet dat, omdat het burgers niet wordt verteld’.

N210
Over de panelen langs de provincialeweg: ‘Hier wil de provincie door ecologisch beheer kruiden- en insectenrijke bermen creëren. Dat gaat niet samen: een randje groen rond panelen is geen vervanging voor het vergroenen van de hele berm’.  

Vervolgens: ‘We roepen de gemeente op om voor de RES 2.0 een vergelijking te maken in energieopbrengst en potentie voor biodiversiteit tussen de voorgestelde plaatsing van panelen in de bermen en de opwek door enkele windturbines geconcentreerd bij bedrijfsterreinen langs de N11en A12’.

Natuurinclusief
Tenslotte hamert de NVWK op ‘natuurinclusief werken’: ‘Voor de energietransitie zal grootschalige renovatie plaatsvinden. Als dit niet natuurinclusief gebeurt, zal de huidige afname van vogels en vleermuizen worden versneld. Dit is misschien wel de grootste bedreiging voor de biodiversiteitsambities van de gemeente. We verzoeken de gemeente daarom ook om afspraken met de projectontwikkelaars en corporaties te maken om natuurinclusief te gaan werken’.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden