Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De overdrachtshandeling.</p>

• De overdrachtshandeling.

(Foto: Wijntjes Fotografie)

Overtuin weer verbonden met museum Paulina Bisdom Van Vliet

  •   keer gelezen

HAASTRECHT • Met een feestelijke bijeenkomst werd vrijdag stilgestaan bij het feit dat de gemeente Krimpenerwaard het monumentale park de Overtuin in Haastrecht onlangs heeft overgedragen aan de Stichting Bisdom Van Vliet (tevens eigenaar van museum Paulina Bisdom Van Vliet). 


Bij de overdracht stelde de gemeente 450.000 euro beschikbaar voor onderhoud en verdere restauratie van het park. Restauratie en beheer van de Overtuin worden uitgevoerd door de Stichting Overtuin Bisdom Van Vliet, die dat de afgelopen zeven jaar ook deed. Zo’n dertig vrijwilligers werken daar wekelijks, onder leiding van een erfgoedhovenier, aan. 

Metamorfose
De Overtuin, aangelegd in de 18e eeuw als tuin bij de woning van de burgemeestersfamilie Bisdom Van Vliet, heeft meer dan eens een metamorfose ondergaan. Begin twintigste eeuw had de tuin kenmerken van zowel de geometrische, landschappelijke als de gardeneske stijl. Na de dood in 1923 van het laatste familielid, Paulina Bisdom van Vliet, is de tuin versoberd.

In 1969 werd de Overtuin door de toenmalige Stichting Bisdom Van Vliet, die de nalatenschap van de familie Bisdom Van Vliet beheert, verkocht aan de gemeente Haastrecht. 

Oude luister
In 2014 nam een groep vrijwilligers het initiatief om het park weer in oude luister te herstellen. Afgelopen zeven jaar is door die vrijwilligers - inmiddels georganiseerd in de Stichting Overtuin Bisdom Van Vliet – veel achterstallig onderhoud weggewerkt en een groot deel van het park teruggebracht naar de toestand van 1923.

“Met de eigendomsoverdracht die nu heeft plaatsgevonden is ook de eenheid weer hersteld”, verklaart Bart Crouwers, voorzitter van de Stichting Overtuin Bisdom Van Vliet. “De voormalige woning - nu het museum Paulina Bisdom Van Vliet - en de tuin - nu een openbaar park - zijn weer verbonden. Beide zijn rijksmonument.” 

Vertegenwoordigers van betrokken partijen ondertekenden vrijdag in het park de overdrachtsovereenkomst.

Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten