Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Elma den Besten (l) en Rita de Viet koesteren de mooie herinneringen.</p>

• Elma den Besten (l) en Rita de Viet koesteren de mooie herinneringen.

(Foto: Jan Timmer)

Juf Rita en Juf Elma zwaaien af op Ichthusschool

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Rita de Viet en Elma den Besten nemen op 16 juli na een lange onderwijsloopbaan afscheid als leerkrachten van de Ichthusschool in Schoonhoven. En stiekem zien ze daar allebei best een beetje tegenop...


“Ik stop met gemengde gevoelens”, bekent Elma den Besten (64). “Dat heeft alles te maken met het feit dat ik mijn werk na 29 jaar nog altijd met heel veel plezier doe. Het is nog zo leuk, hè!”

Een paar jaar geleden zei ze op haar 64ste te zullen terugtreden. “Hoewel ik me nog fit voel, moet ik daar niet meer op terugkomen, vind ik. Trouwens, ik ben ook straks nog regelmatig op school te vinden hoor. Ik ben eens in de veertien dagen beschikbaar als invaller.”

Maranathaschool
Rita de Viet (66) begon haar onderwijscarrière 44 jaar geleden op de Maranathaschool in haar woonplaats Schoonhoven.

“Het was 1977 en er was moeilijk een baan te vinden, vertelt ze. “Ik had al zo’n honderd sollicitatiebrieven geschreven toen ik ineens werd uitgenodigd op een school in Capelle aan den IJssel. Ik was daar eigenlijk al aangenomen toen de Maranathaschool zich aandiende. Tja, Schoonhoven. Dat was lekker dichtbij. De keuze was niet zo moeilijk. Ik heb daar uiteindelijk drie jaar voor de klas gestaan en switchte toen naar de Ichthusschool in hartje Schoonhoven. Ik ben er nooit meer weggegaan.”

Elma den Besten werkte op verschillende scholen buiten Schoonhoven toen ze uiteindelijk in de Ichthusschool voor de klas kwam te staan. “Dat ik het onderwijs in zou gaan stond eigenlijk in mijn kindertijd al vast”, glimlacht ze. “Juf worden was mijn grote ideaal.”

Rita de Viet had aanvankelijk andere plannen. “Ik wilde vroeger graag naar de Sportacademie, maar ik had geen wiskunde in mijn pakket, dus ging dat feest niet door. Mijn moeder wees me op de mogelijkheid om een PABO-studie te gaan doen. Zo rolde ik in het basisonderwijs. Nooit spijt van gehad.”

Meebewegen
Rita de Viet en Elma den Besten bewogen de voorbije tientallen jaren lenig mee op de zee van veranderingen die het basisonderwijs meemaakte.

“Toen ik begon, was er vooral sprake van klassikaal onderwijs. Anno 2021 zitten we in een tijd van ‘eigenaarschap’ en hebben de kinderen veel meer ruimte voor het ontwikkelen van zelfstandigheid, initiatief en verantwoordelijkheid. In al die jaren ga je de golfbewegingen herkennen.” 

Elma den Besten: “Het bijzondere is dat de kinderen niet wezenlijk zijn veranderd. Oké, ze zijn mondiger dan in onze begintijd het geval was, maar dat vinden we vooral positief. Ze zijn ons nog altijd even lief.”

Afscheid
Tja, en dan het naderende afscheid. “Ook ik zie er best een beetje tegenop hoor”, zegt Rita de Viet. “We staan nog middenin het leven en zijn nog fit. Aan de andere kant: het is beter om op deze mooie manier te stoppen, dan dat je naar buiten wordt gekeken.”

Net als Elma blijft ze bij de Ichthusschool betrokken. “Ik begeleidde al PAB-studenten, die hier op stage komen. Datzelfde ga ik ook doen bij startende leerkrachten hier op school. Er is niets mooiers dan je kennis en ervaring te delen. En voor de rest? Heerlijk genieten van mijn pensioen! Sporten, wandelen; ik kom mijn tijd wel door.”

Mooie herinneringen
Elma den Besten gaat zich ook niet vervelen. “Niemand hoeft bang te zijn dat ik veel tijd op de bank ga doorbrengen,”, glimlacht ze. “En uiteraard zal ik nog regelmatig denken aan al die fijne jaren op de Ichthusschool. Mooie herinneringen zullen dat zijn. Aan een warme school met fijne mensen.”

Jan Timmer

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier