Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Jeugd springt vanaf een steiger bij Ouderkerk de IJssel in.&nbsp;</p>

• Jeugd springt vanaf een steiger bij Ouderkerk de IJssel in. 

(Foto: wijntjesfotografie.nl)

Ook schippersvereniging wil lokaal zwemverbod bij Ouderkerk

  •   keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Na het gemeentebestuur van Krimpenerwaard pleit nu ook de lokale afdeling van Koninklijke BLN Schuttevaer voor een lokaal zwemverbod bij Ouderkerk aan den IJssel.


Cor den Ouden, woordvoerder namens de schippersvereniging, vindt het vreemd dat een dergelijk verbod er nog niet is. “In elke haven of ligplaats voor binnenvaartschepen is er wel iets geregeld. In Ouderkerk aan den IJssel dus (nog) niet.”

Levensgevaarlijk
Met zomers weer komen jongeren massaal naar het havenfront om een verfrissende duik te nemen. Het vertier wordt oogluikend toegestaan, maar het zwemmen zorgt volgens Den Ouden voor onwenselijke situaties. Zo springen jongeren vanaf meerpalen of schepen die langs de kant liggen het water in. Of ze zwemmen - al dan niet bewust - in de route van de veerpont en begeven zich in de vaargeul. Levensgevaarlijk. “Voor een schipper zijn die zwemmers nauwelijks zichtbaar. Het hoofd van een zwemmer die verder weg is dan 350 meter, is niet meer dan een klein stipje. Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken. Dan brengt de schipper het overige scheepvaart in gevaar.”

Zwemmen in havens is sowieso sterk af te raden omdat schippers tijdens het aan- en afmeren geen rekening kunnen houden met mogelijke zwemmers. Den Ouden wijst in dit verband naar het ongeluk dat begin deze maand plaatsvond in de haven van Vlaardingen. Daar kwam een vrouw om het leven nadat zij tijdens het zwemmen toen zij in aanraking kwam met een boot. Een schipper die een dergelijk ernstig ongeluk of verdrinking meemaakt, kan daar in de meeste gevallen niets aan doen, “maar hij of zij voelt zich wél verantwoordelijk.”

Volgens Den Ouden onderschatten veel jongeren de gevaren van zwemmen in open water. “Jeugd in de pubertijd is vaak overmoedig. Wat begint vaak met een gezellig uitje met muziek, een drankje en een hapje eindigt in stoer en onverantwoord gedrag.”

Bende
Daar komt nog bij dat in Ouderkerk er sprake is van vandalisme: het regent klachten van vernielingen in de omgeving. “De zwemmende jeugd maakt er daar een bende van”, verzucht Den Ouden. “Het zou ook om die reden goed zijn als er een zwemverbod komt, want het loopt soms de spuigaten uit.”

Toch vreest hij dat het nog wel even gaat duren voor de gemeenteraad instemt met een dergelijk verbod. “In de politiek is zoiets niet vandaag of morgen geregeld. In de tussentijd is het hopen dat zich geen ongelukken voordoen.”

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier