• Eén van de tekeningen van Jasper de Ruiter.
• Eén van de tekeningen van Jasper de Ruiter. Foto: aangeleverd

Geen plek voor rivierkreeft op tekeningen Krimpenerwaardse slootjes

Algemeen 953 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • In opdracht van het waterschap schilderde natuurtekenaar Jasper de Ruiter dertig slootjes en watergangen in de Krimpenerwaard.

Ouderen kunnen zich de beroemde schoolplaat In Sloot en Plas van Marinus Adrianus Koekkoek (1873-1944) nog wel herinneren. De onderwaterbreedteschets van een sloot laat kikkers, salamanders, vissen en watertorren zien. Boven het wateroppervlakte kruipt een ringslang nieuwsgierig richting een tussen het riet bivakkerende pad.

De serie tekeningen die Jasper de Ruiter vervaardigde, benadert de kwaliteit van Koekkoek. “Het was een hartstikke leuke opdracht”, laat hij weten. “De beheerders van de watergangen werken via een bestek, waaruit blijkt hoe het moet worden. Met mijn tekeningen hebben ze nu een beeld hoe de watergangen en sloten eruit gaan zien na het onderhoud.”

Google maps
De Ruiter kent de Krimpenerwaard goed en kreeg beelden aangeleverd van het hoogheemraadschap. “Aan de hand van die foto’s en google maps zag ik dat er een gevarieerde afwisseling is van grondgebruik”, vervolgt de inwoner van Veenendaal. “De Krimpenerwaard kenmerkt zich door zijn natuurlijke waterdoorgangen en zijn typische weidevogels. Ik ben op de hoogte van de aanwezigheid van de Amerikaanse rivierkreeften, maar die zijn niet gewenst. Vandaar dat ze niet op de tekeningen staan.”

Het waterschap gebruikt de tekeningen om het werk, dat deze overheidsorganisatie laat verrichten, te verduidelijken. Onderhoud van sloten en oevers is nodig. “Doen we dat niet, dan groeien ze dicht”, verklaart Nancy Meijer, beleidsadviseur watersystemen. “Dit kan de doorstroming van water verhinderen waardoor wateroverlast of watertekort kan ontstaan.”

Bij schoon water hoort een natuurlijke begroeiing, met waterplanten en riet. “Net als op het land zorgt de begroeiing voor zuurstof, voedsel, en schuilplaatsen voor dieren die in en om het water voorkomen. Door een deel van de planten te laten staan, kunnen problemen als een teveel aan kroos en algen voorkomen worden.”

Schade
Volgens Meijer dienen de tekeningen als streekbeelden voor de waterkwaliteit. “De watergangen in Schieland en Krimpen aan den IJssel zijn nu al te vergelijken met de fraaie tekeningen van Jasper de Ruiter. In de Krimpenerwaard is dit (nog) niet het geval. Rivierkreeften doen zich hier al geruime tijd te goed aan al het leven in de boerensloten. Ze veroorzaken schade aan het watersysteem. De inheemse dieren doden ook de soortgenoten en ‘vissen’ de sloot leeg.”

Het waterschap is bezig met een aanbesteding voor een pilot om de rivierkreeften weg te laten vangen. “De opzet is om te komen tot een lage populatie, zodat het evenwicht in sloot en plas kan herstellen en de sloten er weer uitzien zoals op de tekeningen van Jasper de Ruiter.”

Wim Kroone

Freelance-redaceur Het Kontakt Krimpenerwaard en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden