Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Burgemeester Martijn Vroom onthult het permanente 'Levenslicht' op het Raadhuisplein.</p>

• Burgemeester Martijn Vroom onthult het permanente 'Levenslicht' op het Raadhuisplein.

(Foto: Wijntjes Fotografie)

‘Levenslicht’ krijgt blijvende plek in Krimpen aan den IJssel

  •   keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Burgemeester Martijn Vroom heeft dinsdag 4 mei het lichtkunstwerk Levenslicht onthuld op het Raadhuisplein. Het krijgt hiermee een blijvende plek in Krimpen aan den IJssel.


Het Levenslicht is een monument om slachtoffers van de Holocaust te herdenken. Tijdens deTweede Wereldoorlog werden in 210 Nederlandse gemeenten mensen weggevoerd en vermoord. Onder hen ook inwoners van Krimpen aan den IJssel.

Belangrijk
Martijn Vroom: “De verhalen van de Krimpenaren die zijn weggevoerd en vermoord mogen niet verloren gaan. Als gemeente vinden we het belangrijk om een blijvende plek te hebben waar we deze slachtoffers kunnen herdenken. Daarom hebben we met de lichtgevende stenen van het tijdelijke kunstwerk een nieuw lichtkunstwerk laten maken.”

In januari 2020 lag het lichtkunstwerk Levenslicht tijdelijk bij het Streekmuseum Krimpenerwaard in de tuin. Op 27 januari 2020 was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Auschwitz is het internationale symbool van de Holocaust.

Struikelstenen
Vroom: “Om inwoners van de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, werd op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtkunstwerk ontworpen door Daan Roosegaarde. Ook liggen er zes struikelstenen in Krimpen aan den IJssel, ofwel gedenktekens in het trottoir voor de vroegere woonhuizen van mensen die slachtoffer zijn geworden van de nazi’s. Op de steen staat de geschiedenis van de weggevoerde en vermoorde Krimpense slachtoffers genoemd. Met de struikelstenen en het lichtkunstwerk Levenslicht herdenken we alle oorlogsslachtoffers, generatie op generatie.”

Meer informatie staat op: www.krimpenaandenijssel.nl/struikelstenen

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier