Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
Foto: nl.123rf.com

Lopik: tegenstanders megawindturbines laten zich horen tijdens online-infoavond

  •   keer gelezen

LOPIK • Het grootschalig opwekken van duurzame energie in de gemeente Lopik houdt de gemoederen bezig. Om een slag te slaan voor de invulling van een energieplan bestaat het voornemen om de drie windmolens bij bedrijventerrein De Copen in Lopik te vervangen door windturbines die tweemaal zo hoog zijn (240 meter). 


Bijna 200 belangstellenden kregen donderdagavond de kans om tijdens een digitale informatieavond kennis te nemen van het energieplan, waarover de gemeenteraad binnen enkele maanden gaat beslissen. 

De overheid ondertekende in 2015 in Parijs het Klimaatakkoord. Dit klimaatverdrag moeten de gemeenten de komende jaren uitvoeren. De gemeente Lopik wil samen met IJsselstein, Montfoort, Oudewater en Woerden 0,26 TWh opwekken. Dit kan via een combinatie van wind- en zonne-energie.

Zorgen
Het werd donderdagavond al snel duidelijk, dat de toehoorders zich grote zorgen maken over de schadelijke effecten van windenergie via ‘megawindturbines’. Met behulp van een mentimeter, een middel waarmee tijdens digitale informatieavonden vragen kunnen worden voorgelegd, bleek dat driekwart van de deelnemers geen windturbines hoger dan 140 meter in Het Groene Hart wil. Door de gespreksleider werd deze ‘noodkreet’ niet meegenomen.

Wethouder Gerrit Spelt maakte duidelijk dat met het aangeboden document niet iedereen tevreden zal zijn. “We zoeken een balans die acceptabel is,” vertelde hij in zijn voorwoord. “De gemeenteraad heeft zijn voorkeur uitgesproken voor windmolens in plaats van zonneweiden om grond te sparen. De raad kan terugkomen op deze beslissing en een andere afweging maken.”

Dovemansoren
Dat was niet tegen dovemansoren gezegd. Het chatkanaal, waar de vragen elkaar in recordtempo opvolgden, ‘ontplofte’. Henk Rietveld kreeg de gelegenheid om zijn hart te luchten: “Dit is het moment, dat onze bescherming geregeld kan worden.”

Hij deed een beroep op de meeluisterende raadsleden om op 22 juni tijdens de raadsvergadering rekening te houden met de schadelijke effecten van hoge windmolens, die een ‘onverwachte hoeveelheid laagfrequent geluid’ zouden produceren. Voor veel mensen is dit geluid niet direct waarneembaar. Maar degenen die het wel waarnemen kunnen daar veel last van hebben. Zij klagen over gezondheidsklachten, zoals slapeloosheid, stress en hartklachten.

Voordelen
Het bedrijf EMMA, een onderzoeks-, advies- en participatiebureau, dat voor de regionale energiestrategieën de gesprekken voert en dat ook voor de gemeente Lopik deed, vestigde de aandacht op de voordelen van de windenergie. Maar ook zonne-energie kwam aan bod. De Lopikerwaard heeft genoeg mogelijkheden om zonnevelden te installeren.

Gerrit Spelt temperde die optie: “Met alleen zonne-energie redden we het niet. Een combinatie van 80% wind- en 20% zonne-energie is een gegeven om aan de op te wekken capaciteit van 0,26 TWh te komen.”

Input
De input uit de enerverende digitale avond, waarop overigens veel vragen onbeantwoord bleven, moet politiek Lopik helpen met het doorhakken van de knoop.

Wim Kroone

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier