Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• Beeld uit de online-presentatie: de nieuwe brug en verbrede watergang.</p>

• Beeld uit de online-presentatie: de nieuwe brug en verbrede watergang.

Online-presentatie werkzaamheden brug en stuwen Polsbroek

  •   keer gelezen

POLSBROEK • Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft een online-presentatie gemaakt over de werkzaamheden aan de brug en stuwen in Polsbroek.


In het najaar van 2021 start het waterschap met het uitvoeren van het project.

“Een nieuwe brug over de Slangeweg, nieuwe watergangen en een nieuwe stuw moeten ervoor zorgen dat het waterschap tijdens droge zomers meer water naar West-Nederland kan aanvoeren”, licht een woordvoerder toe. “In een online-presentatie is het ontwerp van de brug zien, hoe de planning eruit ziet en hoe de omgeving op de hoogte kan blijven van de voortgang van het project.” 

Droog
Door de klimaatverandering is het langer en vaker erg droog in Nederland. Tijdens deze droge periodes neemt de aanvoer van het water in de rivieren af en kan zeewater dieper landinwaarts stromen.

Om ervoor te zorgen dat er ook in deze periodes voldoende zoet water beschikbaar is in West-Nederland, voert het waterschap vanuit de Lopikerwaard en langs Polsbroek extra zoet water aan naar het westen. Dit wordt Klimaatbestendige WaterAanvoer (KWA) genoemd.

Knelpunt
Omdat de vraag naar zoet water toeneemt, moet het waterschap meer water aanvoeren. In Polsbroek zorgen smalle watergangen, twee stuwen en een nauwe duiker onder de Slangeweg voor een knelpunt in deze wateraanvoer. In samenwerking met de gemeenten Lopik en Krimpenerwaard vervangt het waterschap de duiker onder de brug door een nieuwe brug, waar meer water onderdoor kan stromen. Onder de brug komt een nieuwe faunapassage. Ook komt er een nieuwe stuw, een nieuwe watergang en worden bestaande watergangen breder”, aldus de woordvoerder.

Meer informatie over de werkzaamheden, waaronder de onlinepresentatie, is te vinden op de website van het waterschap.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten