• Mieraskerk.
• Mieraskerk. Foto:

Kerkganger (43) uit Krimpen aangehouden voor schoppen en slaan journalist; burgemeester noemt aanval ‘verschrikkelijk’

Algemeen 3.039 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De politie heeft zondagmorgen een 43-jarige man uit Krimpen aan den IJssel aangehouden voor het schoppen en slaan van een journalist van RTV Rijnmond.

Verslaggever Jacco van Giessen was aanwezig bij de Mieraskerk, die de geloofsgemeenschap eerder deze week had opgeroepen de dienst bij te wonen. Dit tegen het advies van het demissionaire kabinet in.

Jacco van Giessen probeerde mensen te interviewen, toen hij van achteren geduwd en getrapt werd. Het voorval staat op camera. Van Giessen heeft aangifte gedaan. Inmiddels is er dus een verdacht opgepakt. Die werd tijdens de kerkdienst, in overleg met een kerkdienaar, naar buiten begeleid waarna hij werd aangehouden. 

Telegraaf-journalist Max van den Broek zag het incident gebeuren. "De journalist was iemand aan het interviewen. Toen kwam een man van achteren aan en die trapte hem in zijn buik. Daarna kwam de koster van de kerk naar buiten gerend en die trok die man mee naar binnen, duidelijk boos.”

Volgens Van den Broek heeft het incident indruk gemaakt. "De journalist trilde een half uur later nog steeds op zijn benen.” Kort na het incident kwam de koster terug naar buiten. "Die excuseerde zich bij de verslaggever.” 

Volgens RTV Rijnmond heeft het kerkbestuur zondag excuses aangeboden en gezegd met de dader in gesprek te gaan, maar die excuses aanvaardt Van Giessen niet. "Ik accepteer alleen excuses van de dader." 

De kerk, waar zondagochtend zo’n zevenhonderd mensen een dienst volgen, zegt maandag met een verklaring te komen.

Burgemeester Martijn Vroom vindt het verschrikkelijk dat een journalist is aangevallen. "Het is de grondwet die mensen toestaat naar de kerk te gaan. Ondanks verzoeken van het gemeentebestuur om dat niet te doen. Diezelfde grondwet beschermt pers om hun werk te doen. Journalisten daar blijf je van af!” 

Vroom deed vrijdag in een brief nog een oproep aan kerkgangers in Krimpen aan den IJssel om niet samen te komen in grote groepen en diensten digitaal te volgen. Dit omdat het aantal coronabesmettingen in de gemeente weer toeneemt. "Als gemeentebestuur vragen wij u om solidariteit met wie ziek zijn en met wie thuisblijven. Wij vragen u om vol te houden. Zodat we corona niet doorgeven aan wie ons lief is."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden