Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Ouderen met Goverina Hordijk aan tafel in de Tuinkamer van De Breeje Hendrick.&nbsp;</p>

• Ouderen met Goverina Hordijk aan tafel in de Tuinkamer van De Breeje Hendrick. 

(Foto: Floris Bakker)

Lekkerkerks zorgcentrum biedt dagopvang voor zelfstandig wonende ouderen

  •   keer gelezen

LEKKERKERK • Zorgcentrum De Breeje Hendrick in Lekkerkerk biedt sinds kort dagopvang voor ouderen die nog zelfstandig wonen. De mantelzorger kan zo de zorg even loslaten.


Het is vrijdagochtend en in de Tuinkamer van De Breeje Hendrick zitten twee dames op leeftijd aan een tafel te kleuren in een kleurboek. Op de achtergrond klinken liedjes van vroeger. Er wordt koffie gedronken en vooral heel veel gekletst. “We praten over van alles en nog wat”, glimlacht activiteitenbegeleidster Goverina Hordijk. “Veel van de cliënten vinden het fijn om te vertellen wat hen zoal bezighoudt. Ik ben voor hen een luisterend oor.”

Spelletjes
De ouderen mogen gedurende de dag meedoen aan allerlei activiteiten, variërend van het spelen van een spelletje tot het doen van oefeningen in de beweegtuin. In de Tuinkamer staat ook een zogenaamde ‘BelevenisTafel’. Hordijk vindt het een geweldige uitvinding. “Cliënten kunnen via een touchscreen puzzelen, muziek luisteren of hun geheugen trainen. Je kunt ook met elkaar oude foto’s bekijken. Dan komen er bij de mensen allerlei mooie herinneringen naar boven.”

Hordijk benadrukt dat ouderen niet verplicht zijn om met activiteiten mee te doen. “Niets moet en veel mag. Als je eventjes op de bank wil liggen met een dekentje over je heen, is dat prima. Het gaat erom dat de mensen zich hier op hun gemak voelen.”

Taxi
De dagopvang is bedoeld voor ouderen uit alle kernen van de Krimpenerwaard. “Hier binnen De Breeje Hendrick is er op elke afdeling een huiskamer waar bewoners terecht kunnen. Deze dagopvang is er echt voor ouderen die nog thuis wonen. Zij worden hier ‘s morgens met de taxi gebracht en ‘s middags weer thuis afgezet. Het is ook fijn voor mantelzorgers, want die kunnen af en toen wel even een time out gebruiken.”

Hordijk ziet veel van haar cliënten opbloeien als ze een paar keer zijn geweest. “De drempel om mee te doen is voor sommigen best hoog. En soms kost het ook wel wat tijd voor mensen hun draai hebben gevonden, maar de meeste ouderen kijken er elke week naar uit om langs te komen. Voor hen is het voeding voor de geest. “

Wmo
De dagopvang in De Breeje Hendrick wordt op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur aangeboden. Deelname kan met een indicatie via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Deze kan aangevraagd worden bij de gemeente. Zorgpartners Midden-Holland, de organisatie waar De Breeje Hendrick onder valt, kan ondersteuning bieden bij de aanvraag.

“Het is ook mogelijk mij rechtstreeks te bellen”, zegt Hordijk. “En eventueel langskomen om de sfeer te proeven.” Zij is te bereiken via: 0180-661544.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier