• Jacob van Schaik heeft zo zijn eigen mening over het coronabeleid.
• Jacob van Schaik heeft zo zijn eigen mening over het coronabeleid. Foto: Stephan Tellier

Jacob van Schaik: ‘Tijd voor een realistisch coronabeleid’

Algemeen 2.141 keer gelezen

HAASTRECHT • Jacob van Schaik waait niet met alle winden mee, ook niet als het om het coronabeleid gaat.

Hij is jurist, Haastrechtenaar, voorvechter van ondernemersbelangen (o.a. programmamanager van Ondernemerskring Krimpenerwaard), liefhebber en stimulator van sport. 

“Als burger verbaas ik me al een jaar lang over het coronabeleid van de overheid en de volgzaamheid van de Nederlandse bevolking. Als jurist ben ik verbaasd over de voorzorgprincipes die de overheid hierbij hanteert. Want, in hoeverre staan die in reële verhouding tot de schade die ze veroorzaken aan de economie en samenleving?”

Impact
Denk niet Van Schaik geen oog heeft voor mensen die fysiek te maken hebben (gehad) met corona. “Natuurlijk, er zijn verdrietig genoeg mensen die overlijden aan corona of er erg ziek van worden en nog een tijd rondlopen met nare verschijnselen. De impact daarvan is groot als je zoiets overkomt. Aan de andere kant zijn er miljoenen Nederlanders die geen nare corona-ervaringen hebben of na besmetting slechts wat ongemak hebben gekend. Toch heeft de regering gemeend het hele land op slot te doen en daarmee een einde te maken aan een menswaardig bestaan. Ook al zou er een heftige dreiging zijn, dan nog moet je proberen de maatschappij zoveel mogelijk door te laten draaien. In plaats daarvan wordt ieder mens als een potentieel gevaar gezien voor de gezondheid van een ander.”

Hardlopen
“Als ik een stukje ga hardlopen zie ik tegemoetkomende wandelaars de berm in duiken, met een blik in hun ogen alsof mijn aanwezigheid voor acuut levensgevaar zorgt. Veel sportclubs zijn dicht vanwege het coronarisico. Pure ongedefinieerde angst is er de reden van. En dat terwijl juist alle sportaccommodaties open zouden moeten zijn. Sport is gezond, maakt je fysiek en mentaal sterker en weerbaarder tegen ziekten. En dan zie je in de Krimpenerwaard dat sporthal De Waard wordt ingericht als vaccinatiecentrum. Er zijn volgens mij horeca- en zaaleigenaren genoeg die de GGD graag voor langere tijd als klant zouden willen verwelkomen.”

Allergisch
“Sinds maart 2020 is in Nederland naar mijn mening het verband tussen oorzaak en gevolg losgelaten. Ja, ik ben allergisch voor angst. We leven steeds meer in een maatschappij waarin we alle risico’s willen mijden. Dat is geen houdbaar uitgangspunt. Sterker nog, vrijheid is in een jaar tijd bijna een abstract begrip geworden. Ik maak me daar zorgen over, ook met betrekking tot de toekomst van kinderen. Corona is het objectief gezien niet waard om rigoureus hun vrijheid te beknotten. Het wordt tijd voor inventiviteit en een realistisch beleid, dat recht doet aan de feitelijke proporties van corona en de reële risico’s. Nu stuurt men voortdurend aan op paniekreflexen. Dat doet afbreuk aan een menswaardig bestaan.”

Dit is een artikel in het kader van ‘1 jaar corona’. Deze maand is het een jaar geleden dat de eerste coronadode in Nederland te betreuren was én de eerste lockdown werd afgekondigd. Het Kontakt besteedt in de edities 10 en 11 extra aandacht aan dit thema. 

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden