Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Directeur Eric van der Linde voor het Amadeushuis, voorheen hotel/restaurant De Arendshoeve.</p>

• Directeur Eric van der Linde voor het Amadeushuis, voorheen hotel/restaurant De Arendshoeve.

(Foto: Jan Timmer)

Metamorfose Arendshoeve tot ‘(t)huis voor mensen met dementie’

  •   keer gelezen

BERGAMBACHT • Hotel-restaurant De Arendshoeve wordt deze maanden omgevormd tot Amadeushuis: een locatie met studio’s voor mensen met dementie (en hun partners). 


De parkeerplaats van het voormalige hotel-restaurant in Bergambacht staat vol met werkbusjes. Logisch, want het complex ondergaat een flinke interne verbouwing in de aanloop naar de opening die in juni gepland is.

Op schema
“We liggen keurig op schema”, stelt directeur Eric van der Linde tevreden vast. “We creëren met het Amadeushuis een locatie waar mensen met een dementieel ziektebeeld zich in alle opzichten thuis kunnen voelen. Voor onze doelgroep hebben we 29 studio’s met een grootte van 35 tot 60 vierkante meter beschikbaar. Elke woning heeft eigen sanitair en een pantrykeuken. De inrichting is vrij.”

Bewoners mogen dus hun eigen spullen meenemen en gebruiken om het zichzelf naar de zin te maken. Ze kunnen de woning zo vorm geven dat ze zich letterlijk en figuurlijk thuisvoelen. Voor gemeenschappelijk gebruik zijn er een woon/eetkeuken, waarin de kok dagelijks een verse maaltijd verzorgt. Daarnaast zijn er een hobbyruimte, een grand-café en een bibliotheek. Ook komt er een moestuin en kunnen de bewoners en hun gasten gebruik maken van de riante tuin.

Huiselijk
Er is bewust gekozen voor een huiselijk en open karakter, vervolgt Van der Linde over het complex waar voorheen hotel-restaurant De Arendshoeve gevestigd was. “In dit pand is dat zeer goed mogelijk. We hebben een binnenhuisarchitect in de arm genomen om een stijlvolle en warme sfeer te creëren die aansluit op waar mensen met dementie zich prettig bij voelen.”

Ook de wijze van verzorging past daarbij. “Persoonlijke aandacht en ruimte voor bewoners om zichzelf te zijn staan centraal. Muziek luisteren, schilderen, koken, tuinieren; we spelen er op verschillende manieren op in. Het is juist bij mensen met dementie heel belangrijk om ‘ingang’ te vinden en daar iets mee te doen. Zo geef je extra waarde en ruimte aan iemands leven. Als Amadeushuis willen we middenin de samenleving staan, deel uitmaken van Bergambacht en haar inwoners. Daar moet een mooie wederkerigheid uit voort kunnen komen. Wij staan daar zéér open voor.”

Reeks
Amadeushuis Berganbacht is de eerste in een reeks van vijf locaties die overkoepelende zorgorganisatie Fundis wil laten bouwen in Zuid-Holland. Ook in Alphen aan den Rijn, Zoetermeer, Waarder en Bergschenhoek worden binnen drie jaar vestigingen gerealiseerd.

“Wij merken dat er een enorme behoefte bestaat aan deze vorm van wonen voor mensen met dementie”, zegt Eric van der Linde. “Wij bieden een uitnodigende, warme nieuwe woonplek aan waarin het welzijn van de bewoners op één staat. Wij richten ons op mensen met een middeninkomen. Het zorggedeelte wordt gefinancierd vanuit de Wet Langdurige Zorg met een inkomensafhankelijke eigen bijdrage. De verblijfskosten, waaronder de huur van een studio en servicekosten vallen, bedraagt tussen de 2.100 en 2.600 euro per maand. Dat verschilt niet veel van wat je kwijt bent aan reguliere verpleeghuiszorg. Voor mensen met een koophuis en een klein pensioen is wonen in Amadeushuis Bergambacht prima haalbaar.”

Om in aanmerking te komen voor een studio in Amadeushuis Bergambacht is een indicatie van 4 of hoger nodig. Dat wil zeggen dat mensen vanaf een beginnende dementie zich kunnen aanmelden. Kijk voor meer informatie op: www.amadeushuis.nl

Jan Timmer,
Freelance-redacteur Het Kontakt Krimpenerwaard, Klaroen.nl en Regio-Voetbal
Volg @jtimmertekst op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier