Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Leon Houtzager en Tim Hoffman voor de Mieraskerk.
• Leon Houtzager en Tim Hoffman voor de Mieraskerk. (Foto: Screenshot uit de aflevering van #BOOS.)

‘Dit is beslist geen reclame voor Krimpen aan den IJssel’

  •   keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Een uitzending van het YouTube-programma #BOOS heeft in Krimpen aan den IJssel heel wat stof doen opwaaien. 


In de uitzending, die al ruim 350.000 keer is bekeken, probeert presentator Tim Hofman samen met oud-Krimpenaar Leon Houtzager het gesprek aan te gaan met Anthonie Kort, predikant van de Oud Gereformeerde Gemeente. Dit naar aanleiding van een vertrouwelijke brief die Kort vorig jaar schreef aan het college en de Krimpense gemeenteraad. 

Verbannen
In die brief legt de predikant een link tussen corona en mensen die niet volgens het traditionele man-vrouwbeeld leven. Hij schreef dat de ‘roepende zonden die tegen de scheppingsorde indruisen’ moeten worden uitgebannen. Houtzager, voormalig VVD-burgerraadslid en getrouwd met een man, voelde zich gediscrimineerd en deed aangifte. Het Openbaar Ministerie besloot uiteindelijk niks met de aangifte te doen; de uitspraken zouden vallen onder de vrijheid van godsdienst.

Houtzager schakelde daarop de hulp in van Hofman, in een poging een gesprek aan te knopen met Kort. In de uitzending is te zien hoe de twee op zoek gaan naar de predikant. Ze bellen aan bij de Mieraskerk en het huisadres van Kort, maar het lukt niet om hem voor de camera te krijgen. Ook een woordvoerder van de kerkgemeente neemt de telefoon niet op. 

Als Houtzager en Hofman twee weken later opnieuw voor de deur staan, vliegt de vlam in de pan. Medestanders van de predikant vallen de presentator, Houtzager en een cameraman lastig en dreigen hen zelfs iets aan te doen. Uiteindelijk moet Houtzager in een auto stappen om zichzelf in veiligheid te brengen. 

Schandelijk
Fractievoorzitter Jeffrey van der Elst van Leefbaar Krimpen vindt het gedrag van de kerkleden schandelijk. “Iemand wil gewoon het gesprek aangaan en dat mondt dan uit in geweld...bizar. Je denkt dat journalisten alleen bedreigd worden in landen als Noord-Korea of Myanmar, maar blijkbaar gebeurt het ook gewoon hier, in Krimpen aan den IJssel. Dit is beslist geen reclame voor onze gemeente.”

Het filmpje stemt Wilco Slot-Zeedijk van Stem van Krimpen vooral verdrietig. “Als je je uitspreekt, zoals Leon Houtzager dat heeft gedaan, wordt je dus gewoon weggejaagd. Hij is al verhuisd naar Rotterdam, maar in Krimpen aan den IJssel wonen minstens 60 à 70 mannen en vrouwen die zich in eenzelfde positie bevinden. Tegen hen wil ik zeggen: je hoort er gewoon bij en mag zijn wie je wil zijn.” 

De twee lokale partijen hebben een gezamenlijke verklaring opgesteld afgelegd waarin ze zich uitspreken tegen intolerantie en haat. ‘Het feit dat iemand van een ander houdt die toevallig hetzelfde geslacht heeft, mag nooit een reden zijn om ‘verbanning’ te prediken of tot een andere vorm van discriminatie of afkeer oproepen’, zo staat in de verklaring. 

Slappe hap
Ook andere fracties in de gemeenteraad hebben zich uitgesproken tegen uitingen van discriminatie om iemands seksuele geaardheid. Toch vindt Van der Elst dat met name de coalitiepartijen daarin niet ver genoeg gaan. “Hun statements maken op mij geen indruk, het is gewoon een slappe hap. Ze zijn gewoon bang de SGP voor het hoofd te stoten. Geef gewoon een duidelijk signaal dat we dit in Krimpen aan den IJssel absoluut niet tolereren.”

Slotboom-Zeedijk heeft schriftelijke vragen ingediend, om het incident bespreekbaar te maken in de gemeenteraad. “Het is geen geheim dat Krimpen aan den IJssel tot de biblebelt behoort, maar dit heeft niets te maken met de inclusieve samenleving waar we het in de raad zaak zo vaak over hebben.”

In Het Kontakt van dinsdag een interview met Leon Houtzager. 


Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier