HOP leest ‘De barre winter van negentig’ voor
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Bibliotheek-directeur Anja Oosterlaken leest hoofdstuk 2 voor.</p>

• Bibliotheek-directeur Anja Oosterlaken leest hoofdstuk 2 voor.

(Foto: Marco Bakker)

HOP leest ‘De barre winter van negentig’ voor

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • Een betere timing was gezien de weersvoorspelling haast ondenkbaar, maar Het Historisch OntmoetingsPunt Schoonhoven leest deze winter en voorjaar ‘De barre winter van negentig’ voor.


De roman van schrijver Herman de Man uit 1936 verhaalt over de zeer strenge winter van 1890 en speelt zich af tegen het decor van de Lopiker- en Krimpenerwaard. Iedere vrijdag komt er een hoofdstuk online.

Drinkgelag
De auteur volgt in tien hoofdstukken verschillende (fictieve) inwoners van de streek, die allen op hun eigen manier de dramatische gevolgen van de ijskoude winter ondervinden.

Zo loopt een drinkgelag in een herberg vreselijk uit de hand, komt een welgestelde boer uit Vlist aan de grond te zitten, is er een roversbende die de streek onveilig maakt en weet een gierige boer uit Jaarsveld uit al het leed een slaatje te slaan. Een heer sluit zich op in zijn keldertje vol likeur, terwijl een dame zichzelf vermaakt op de wervelende ijsfeesten in Schoonhoven.

Lockdown
Normaal gesproken organiseert het Historisch OntmoetingsPunt tentoonstellingen en lezingen in de bibliotheek te Schoonhoven. Vanwege de lockdown en de tijdelijke sluiting van de bibliotheken, brengt het nu de geschiedenis op een andere manier tot leven.

De hoofdstukken uit ‘De barre winter’ worden voorgelezen door medewerkers van de Bibliotheek Krimpenerwaard, het Streekarchief Midden-Holland en de Historische Vereniging Schoonhoven. 

Burgemeester Roel Cazemier leidt het project in en neemt ook een hoofdstuk voor zijn rekening. Sinds vrijdag is het eerste hoofdstuk te vinden op het YouTube-kanaal van het Streekarchief. Elke week wordt een nieuw hoofdstuk online gezet.


Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier