Afbeelding
Foto: Anton Damen/Plandelman

WelZijn Krimpenerwaard promoot ‘plandelen’

Algemeen 673 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Wandelen en onderweg zwerfafval opruimen. ‘Plandelen’ is een nieuwe bezigheid die nu ook voet aan de grond krijgt in de Krimpenerwaard. 

Het is WelZijn Krimpenerwaard die het plandelen (wandelen + plastic rapen) aanmoedigt binnen de gemeente. “Steeds meer mensen gaan er in deze coronatijd op uit voor een wandeling”, verklaart projectcoördinator Inge Bonhof. “Ik hoor vaak van wandelaars dat ze onderweg een hoop troep tegenkomen dat ze op willen ruimen. Hartstikke goed natuurlijk. Dat is een win-winsituatie, want tijdens het wandelen ben je lekker in beweging en je helpt jouw dorp of stad groen te houden. Het mooie is dat iedereen kan plandelen, of je nou jong of wat ouder bent.” 

Grijpstok
Wie wil plandelen, moet zelf een zak meenemen om het zwerfvuil in te doen. Plastic afval (waaronder blikjes) kan eventueel in de zakken die de gemeente gratis verstrekt en wekelijks ophaalt. Het is tevens mogelijk een grijpstok te lenen. Bonhof: “We hoorden van mensen dat ze mondkapjes die op straat worden gegooid niet durven op te pakken. Krimpenerwaard Schoon, de stichting inwoners stimuleert om hun omgeving te ontdoen van zwerfvuil, stelt grijpstokken beschikbaar.” 

Inmiddels is er ook al contact gelegd met Anton Damen, die zichzelf de ‘plandelman’ noemt. “Hij is de man die het plandelen in heel Nederland promoot”, zegt Bonhof. “Hij komt graag een keer naar de Krimpenerwaard om hier een rondje te lopen en zwerfvuil te rapen.”

Wie materialen nodig heeft kan contact opnemen met WelZijn Krimpenerwaard via: 0180-522045. Voor kinderen is er een bingokaart ontwikkeld. Deze is te vinden op www.welzijnKrimpenerwaard.nl.

Floris Bakker

Redactiecoördinator Het Kontakt - Woerdense Courant

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden