B&W: tijdelijke sporthal op locatie voormalige PLUS-supermarkt
Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; De voormalige supermarkt van Plus Rechtuyt, aan de Bergambachterstraat in Schoonhoven.</p>

• De voormalige supermarkt van Plus Rechtuyt, aan de Bergambachterstraat in Schoonhoven.

(Foto: Stephan Tellier)

B&W: tijdelijke sporthal op locatie voormalige PLUS-supermarkt

  •   keer gelezen

SCHOONHOVEN • B&W van de gemeente Krimpenerwaard is in zijn zoektocht naar een locatie voor een tijdelijke sporthal in Schoonhoven op het voormalige onderkomen van de Plus-supermarkt uitgekomen. Hiermee is de eerdere optie, een grasveld bij csg Willem de Zwijger, van de baan.


De voormalige supermarkt aan de Bergambachterstraat 9 is in eigendom van een projectontwikkelaar. Het perceel is een beoogde locatie voor woningbouw, zoals het hele bedrijventerrein in Schoonhoven-Noord, maar er is nog geen concrete planning. 

‘En als het zover is, start het bouwen waarschijnlijk vanaf de oostzijde, waar nu nog het Schoonhovens College staat’, meldt het college van B&W in een voorstel aan de gemeenteraad. ‘Dit betekent dat ergens tussen de vijf en tien jaar pas de locatie van de voormalige ‘Plus’ aan de beurt is om te ontwikkelen’.

Overbruggen
Een tijdelijke sporthal is nodig om de periode te overbruggen dat de huidige sporthal De Meent gesloopt wordt en de nieuwe nog niet gereed is.

Het Schoonhovens College, locatie Vlisterweg, en De Meent krijgen een (gezamenlijk) nieuw onderkomen, ongeveer op de plek van de huidige sporthal en het gebied eromheen. Gefaseerd bouwen, waardoor De Meent gedurende de nieuwbouw eventueel (tijdelijk) gebruikt kon worden, bleek geen optie.

Niet haalbaar
Verdeling van de sportactiviteiten over bestaande accommodaties binnen de gemeente Krimpenerwaard was niet haalbaar, aldus B&W: ‘Er zijn enkele kleine gymzalen in Schoonhoven (Pasteurzaal, Beregracht) waar wat ruimte in het rooster is, maar die voldoen niet voor sporten als badminton, basketbal en volleybal. De bezettingsgraad van de sporthallen in Bergambacht (De Waard) en Lopik (De Wiekslag) is te hoog’.

Ook het ombouwen van bestaande (lege) bedrijfspanden, zoals de voormalige Dika-fabriek, bleek volgens B&W niet mogelijk of te duur.

Demonteerbare hal
B&W pleit voor de aanschaf van een tijdelijke, demonteerbare en herbruikbare sporthal -‘geïntegreerde tenthal’ of ‘modulaire hal’- à 1,1 miljoen euro (af te schrijven in 25 jaar). Deze zou dus op de locatie van de voormalige Plus-supermarkt moeten komen.

Als tijdelijke oplossing gedurende de sloop/nieuwbouw van De Meent is de hal ongeveer twee jaar nodig, rekent B&W voor: ‘Het streven voor het opleveren van de nieuwbouw is de zomervakantie van 2023. Voor de zekerheid -risico’s met ruimtelijke procedures, aanbestedingen etc.- houden we rekening met een periode van drie tot vijf jaar’. 

Liever houdt B&W de tijdelijke hal vervolgens nog langer in gebruik, om ondertussen ook andere sportzalen-/hallen binnen de gemeente te kunnen opknappen. In het raadsvoorstel gaan burgemeester en wethouders uit van tien jaar, waarna de aangeschafte tijdelijke sporthal nog een restwaarde heeft.

Willem de Zwijger
Tijdens het bespreken van het voorstel eerder in de raadsvergadering -september 2020- had het plaatsen van een tijdelijke sporthal op het grasveld bij csg Willem de Zwijger, aan de Kamerlingh Onnesdreef, nog de voorkeur. Omwonenden waren hier echter fel op tegen, waardoor de raadsleden ook niet enthousiast reageerden.

Het nieuwe voorstel wordt in de commissievergadering van dinsdag 19 januari besproken, waarna de gemeenteraad begin februari zijn fiat moet geven.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier