Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>&bull; Motoren op de West-Vlisterdijk.</p>

• Motoren op de West-Vlisterdijk.

(Foto: Stephan Tellier)

‘Maak van Vlist lawaaiigste stiltegebied’

  •   keer gelezen

VLIST • De Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen (NEFOM) heeft haar leden opgeroepen om Vlist te nomineren voor de titel ‘Lawaaiigste Stiltegebied van Nederland’.

Volgens woordvoerder Tony Hardenberg van de NEFOM wordt de stilte langs het riviertje regelmatig verstoord door het gedreun van motoren en andere voertuigen. “Het gebied langs de Vlist – tussen Haastrecht en Schoonhoven – staat bekend om zijn schoonheid en wordt druk bezocht door recreatieve fietsers en wandelaars. Ook toeristen uit het buitenland komen hier graag. De West-Vlisterdijk slingert zich door het mooie polderlandschap, langs het riviertje de Vlist en langs oude boerderijen. Heel idyllisch, maar niet tijdens zonnige dagen in het weekend en op feestdagen. Op die dagen rijdt er een onophoudelijke stroom motoren over de dijk.”

Groepen
Hij meent dat er op drukke dagen meer dan duizend motoren per dag over de dijk rijden. “Dan wordt je als bewoner gek van het oorverdovende lawaai de hele dag door. Zelfs binnen, met de ramen en deuren dicht, kun je niet aan het lawaai ontsnappen” De motoren rijden vaak in groepen van soms wel vijftig tot honderd deelnemers. Dit terwijl toertochten verboden zijn in het stiltegebied. “Maar er zijn ook veel individuele motorrijders”, zegt Hardenberg. “Dat zijn vaak de ‘racers’. In de bochten trekken ze op met veel herrie, tijdens de rechte stukken halen ze auto’s en racefietsers in, ook met veel herrie. De zware motoren rijden vaak rustiger maar bulderen als tanks. Wanneer je gaat wandelen in het aangrenzende natuurgebied, zijn ze op kilometers afstand nog steeds te horen.”

Door de nominatie wil NEFOM het college van de gemeente Krimpenerwaard duidelijk maken dat maatregelen noodzakelijk zijn.

Nomineren kan door een e-mail te sturen naar: stiltegebied@nefom.nl.

Floris Bakker
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @BakkerFloris op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten