• Janneke van der Linden en haar man André Hak van petit café Toltien in Schoonhoven doen er alles aan om de zware coronacrisis te overleven.
• Janneke van der Linden en haar man André Hak van petit café Toltien in Schoonhoven doen er alles aan om de zware coronacrisis te overleven. Foto: Stephan Tellier

Petit Café Toltien voelt zich gesteund door haar (stam)gasten

Algemeen 2.235 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het is lastig hoop houden met een horizon zonder stip. Horecaondernemers weten daar alles van in deze periode waarin corona een hapje en drankje buiten de deur onmogelijk maakt.

André Hak en zijn vrouw Janneke van der Linden zijn de uitbaters van Petit Café Toltien in hartje Schoonhoven. “Het is vooral heel ongezellig”, stelt Janneke vast. “Normaal gesproken is Toltien een sfeervolle ontmoetingsplek, waar mensen graag komen voor een drankje, een leuk gesprek en een hapje eten. Tot half maart gebeurde dat volop. En in de periode tussen de twee coronagolven in was die sfeer er ook. Daarna moest de deur medio oktober weer dicht. Je kon het zien aankomen gezien het toenemend aantal besmettingen. Het kabinetsbeleid in dezen was dan ook niet onlogisch, maar wel heel vervelend en zeker niet effectief om weer vooral de horeca aan te pakken.”

Binding
De intelligente en gedeeltelijke lockdown zorgden voor een schok bij de Toltien-uitbaters: “De eerste dagen ben je even uit het veld geslagen. Daarna ga je onderzoeken wat je kunt doen in zo’n rare situatie. Ook besloten we, nu de zaak toch dicht was voor gasten, om een aantal klussen aan te pakken aan het petit-café en onze woning. Op een gegeven moment was dat klaar en gingen we brainstormen over hoe we ondanks de enorme beperkingen toch onze binding met de gasten konden houden én nog wat omzet konden genereren.”

Ze deden dat door hun ‘a table-maaltijden’ in een afhaalsetting aan te bieden en de zaak tijdelijk van ‘petit café’ om te dopen in ‘petit marché’, een supermarkt in het klein met allerlei producten onder het eigen ‘Hak-Van der Linden label’: van huishoudelijke artikelen tot en met Hak-wc papier en pasta en van hartige taarten tot leuke presentjes.

Quarantaine
Het liep vanaf dag één als een trein. “Vervelend genoeg werd ons gezin vervolgens zelf getroffen door corona en moesten we in quarantaine. Het duurde alles bij elkaar een week of drie voordat we weer fit waren en aan het werk konden. De naweeën voel ik nog. Ik ben eerder moe dan normaal. Tegelijkertijd ben ik ook blij dat zoveel mensen Toltien weten te vinden. Dat is hartverwarmend en motiveert ons om door te gaan.”

De overheidssteun is volgens André en Janneke minimaal, maar ze zijn blij met de support die ze van de verhuurder hebben gehad en prijzen zich gelukkig dat ze per 1 januari 2021 het pand kunnen kopen. “We wilden dat al eerder, maar nu hebben we de overname echt kunnen afronden. Groot pluspunt daarvan is dat onze maandlasten er flink door verminderen. Ook dat helpt. Break-even of zelfs winst draaien, is nu geen item. Het belangrijkste is dat we de sterk naar beneden lopende grafiek iets kunnen afvlakken zodat we na deze crisis weer verder kunnen.”

Geen twijfel
De liefde voor Toltien zit er diep in bij Janneke en André. “Het was ooit de plek waar we elkaar leerden kennen”, vertelt eerstgenoemde. “We werkten hier allebei en er groeide iets moois tussen ons. Toen de vorige eigenaar het café drie jaar geleden van de hand wilde doen, keken André en ik elkaar aan. Van twijfel was geen sprake, zo konden we in elkaars ogen lezen.”

En zo gingen ze een horecazaak runnen waar jong en oud zich thuisvoelt en die de sfeer ademt van een huiskamer. “We hebben Toltien de subtitel ‘Petit Café’ meegegeven, met een knipoog naar de welbekende term ‘Grand Café’. Onze gasten kunnen hier lekker eten en drinken, genieten van een uitgebreide borrelkaart en hebben een ruime keuze in mooie wijnen. Op woensdag en donderdag kunnen ze terecht voor ‘a table’, een gezellige aanschuifmaaltijd. Nu ik het zo vertel zou ik er zomaar weemoedig van kunnen worden, maar we moeten ook nuchter zijn. Het is nu allemaal anders, maar we proberen die typische Toltien-kenmerken overeind te houden.”

Snel
Afgaande op de hartverwarmende reacties lukt dat goed. Janneke en André tot besluit: “Voorlopig is het een kwestie van overleven. Geld dat we voor de verbouwing hadden weggezet spreken we nu deels aan om overeind te blijven. We kunnen het alles bij elkaar nog wel een tijdje uitzingen, maar het moet niet te lang duren. Bij nog een half jaar in deze zorgen houdt het wel zo’n beetje op. Laten we hopen dat we zo snel mogelijk weer open kunnen.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden