• De voormalige ambachtsschool, gebouwd in 1959, maakt onderdeel uit van het Schoonhovens College, locatie Vlisterweg.
• De voormalige ambachtsschool, gebouwd in 1959, maakt onderdeel uit van het Schoonhovens College, locatie Vlisterweg. Foto: Floris Bakker

Pleidooi voor behoud oude ambachtsschool Schoonhoven

Algemeen 1.378 keer gelezen

SCHOONHOVEN • De Historische Vereniging Schoonhoven baalt dat met de nieuwbouwplannen in Schoonhoven-Noord de voormalige ambachtsschool verloren gaat.

Die ambachtsschool -Burgemeester Atenschool-, maakt nu onderdeel uit van het Schoonhovens College, locatie Vlisterweg. ‘Met geen enkel woord wordt gerept over de uitzonderlijke waarden ervan. Opmerkelijk, want dit schoolgebouw is uniek is in zijn soort, zowel in de wijde regio als in de hele provincie’, stelt de historische vereniging in een brief aan het college van B&W en de gemeenteraad.

Vervolgens: ‘De uniciteit en architectonische gaafheid van het totale complex, waarvan de eerste steen op 1 juli 1959 werd gelegd door toenmalig burgemeester Aten, is mede gelegen in de wederopbouwgeschiedenis van Nederland in een tijd waarin veel jongeren kozen voor praktische vakken’. 

Monument
De historische vereniging verzoekt het college van B&W dan ook de procedure tot aanwijzing van gemeentelijk monument te starten: ‘Behoud van de school kan heel goed gepaard gaan met een eigentijdse ontwikkeling en aanpassing van het complex. Je kan het met zorg restaureren, moderniseren en laten voldoen aan alle hedendaagse eisen die toekomstgericht onderwijs mogelijk maken. Tal van voorbeelden in den lande zijn hiervoor beschikbaar’.

Lastig
Dat wordt een lastig verhaal, legde wethouder Jan Vente woensdagavond in de raadsvergadering uit: “Het hele gebied is onderdeel van een toekomstige woningbouwontwikkeling. Het behoud van de school, die vlakbij de huidige locatie wordt teruggebouwd, staat niet voorop in de plannen.”

De wethouder voegde er aan toe desondanks graag in gesprek te gaan met de historische vereniging. “Wat de uitkomst daarvan ook zal zijn, de voormalige ambachtsschool moet hoe dan ook een woonfunctie krijgen. Bekend is dat dit nu al geen winstgevende exploitatie is. Aan de wens voldoen wordt dan ook een hele opgave”, aldus Vente, die beaamde dat de voormalige ambachtsschool ‘oud en karakteristiek’ is, ‘maar de monumentale status staat ter discussie’.

Karakter
De raadsleden Pascal Zuijderwijk (VVD) en Willem Schoof (VGBK) opperden het idee om het karakter van de oude ambachtsschool mee te nemen in de plannen. “Wellicht kan de architect er iets mee of kan de school op een andere wijze terugkomen, zonder dat het gebouw zelf behouden blijft.”

Structuurvisie
De discussie werd gevoerd bij de behandeling van de structuurvisie van bedrijventerrein Schoonhoven-Noord, die groen licht kreeg van de gemeenteraad.

Gemeente Krimpenerwaard wil het huidige bedrijventerrein -met de nodige leegstand- transformeren naar een gebied waar ‘gewoond en gewerkt’ wordt, in combinatie met maatschappelijke voorzieningen. Nieuwbouw van het Schoonhovens College, locatie Vlisterweg, en sporthal De Meent is in de plannen voorzien.

Verkoop
De bepaling dat bedrijfspandeigenaren bij een voorgenomen verkoop in het plangebied hun eigendom eerst aan de gemeente moeten aanbieden blijft van kracht. Hiermee houdt de gemeente de regie over de toekomstplannen.

De structuurvisie is een eerste stap in de definitieve planvorming voor de herontwikkeling van bedrijventerrein Schoonhoven-Noord.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Schoonhovens College, locatie Vlisterweg.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden