• Jan Matthesius en Pauline Barendse exposeren in het Nederlands Zilvermuseum.
• Jan Matthesius en Pauline Barendse exposeren in het Nederlands Zilvermuseum. Foto:Rob Glastra

Dubbelop opent schatkamer in Nederlands Zilvermuseum

Algemeen 155 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Jan Matthesius en Pauline Barendse exposeren t/m 21 maart 2021 in het Nederlands Zilvermuseum. De zilversmeden laten werk zien dat nog nooit vertoond is.

Het betreft experimenten, exclusief werk uit privécollecties en grote objecten. “We openen eigenlijk onze schatkamer voor het publiek” stelt Pauline. Daarbij geven ze een kijkje in hoe ze te werk gaan en kan het publiek ontdekken hoe zij hun vakmanschap tot kunst hebben verheven.

Achtergrond
Jan Matthesius en Pauline Barendse staan samen bekend als Dubbelop. Jan heeft een achtergrond als instrumentenmaker en is later gaan smeden. Veel Vakschoolstudenten hebben van hem als docent de kneepjes van het vak geleerd.

Pauline komt van oorsprong uit een heel andere richting met haar studie commerciële economie, maar ontdekte al vroeg haar interesse voor techniek en ontwikkelde zich verder als smid.

Versterken
Beiden versterken elkaar al 25 jaar in de totstandkoming van hun creaties. Jan bedenkt dingen heel precies en gaat het dan maken, Pauline werkt meer intuïtief: “We brengen elkaar op ideeën, maar hebben ieder toch ook weer een heel eigen stijl. Ons werkmotto? ‘Gebruik gereedschap waar het niet voor bedoeld is’.”

Hun Schoonhovense werkplaats is een soort ontdekkingslaboratorium en doet bij binnenkomst meer denken aan een fabriekshal dan aan een smederij. Beiden beschikken over ongekende kennis van apparatuur, materiaal en chemische processen. Pauline beschrijft: “Wij zijn eigenlijk meer magiërs, we combineren, proberen, zoeken tegenstellingen op en verkennen de grenzen van het schijnbaar onmogelijke.” Dat geeft unieke creaties.

Grootste
De expositie in het Zilvermuseum is één van de grootste die Dubbelop ooit gehad heeft. Jan en Pauline laten het publiek op interactieve wijze kennismaken met veertien verschillende technieken die zij toepassen in hun werk.

Beiden verzorgen tevens rondleidingen die vooraf geboekt kunnen worden. Ook is er voor 2,95 euro een boekje te koop waarin zij veertien technieken uitlichten die zij toepassen in hun werk. Op de social media-kanalen van het museum wordt het werk van Jan en Pauline nader verklaard. In de winkel van het museum zijn exclusieve artikelen te koop, die alleen in de periode van de tentoonstelling beschikbaar zijn.

Vanwege de coronamaatregelen worden bezoekers van het Zilvermuseum gevraagd online een ticket te kopen en een tijdslot te reserveren via de website

Het museum is open van dinsdag tot en met zondag van 11.00-17.00 uur. Museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang, net als studenten van Vakschool Schoonhoven. De reguliere entreeprijs is 9,50 euro, kinderen t/m 17 jaar zijn gratis.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden