Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
<p>• De overhandiging van het eerste exemplaar.</p>

• De overhandiging van het eerste exemplaar.

(Foto: Wijntjes Fotografie)

Boek ‘Kleurrijk’: portretten van multiculturele vrouwen in de polder

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Loes Ambrosius presenteert met trots haar boek ‘Kleurrijk; en de vrouw die slaat de trom’. Het bevat portretten van multiculturele vrouwen in de polder. Het eerste exemplaar werd vrijdag in ontvangst genomen door wethouder Lavinja Sleeuwenhoek.


“In de winter van 2018-2019 ontstond het idee voor deze reeks interviews”, blik de auteur terug. “De verhalen waren te lezen in de IJssel- en Lekstreek en later op de website van RTV Krimpenerwaard. Vervolgens heb ik ze gebundeld met de bedoeling het boek op 8 maart, Internationale Vrouwendag, te presenteren. Corona zette er een streep doorheen.”

Vooroordelen
De titel van het boek ‘Kleurrijk; en de vrouw die slaat de trom’ wordt duidelijk na het lezen van het openingsverhaal, een interview met Nadia Zaïdi.

Loes Ambrosius: “Nadia maakt korte metten met alle vooroordelen die we eventueel hebben over multiculturele vrouwen. Als activiteitenbegeleidster zet ze alles in ten bate van onze gemeenschap, en is daarbij als een vis in het water. Zij laat zien dat opvoeden meer is dan kinderen grootbrengen. Nadia geeft als geen ander aan hoe heerlijk het is om middenin de samenleving te staan.”

In het boek staan volgens Loes Ambrosius alle verhalen ‘plus extra’s, aangepast qua vorm en inhoud om de tijd te weerstaan’: “Het is volgens mij een mooi koffietafelboek geworden op A4-formaat, 58 pagina’s, geïllustreerd met foto’s in full color. Het boek is verkrijgbaar via www.atelierambrosius.nl en in de boekhandel. Het kost 17,95 euro.”

Vervolgens: “Als je de verhalen leest, dan is het alsof je de hoofdpersonen een beetje leert kennen. Dan kun je niet anders dan van ze houden. Er zijn vriendschappen uit ontstaan en ik kijk uit naar de tijd dat de vrouwen elkaar in levende lijve kunnen ontmoeten en inspireren.”

Tentoonstelling
‘Kleurrijk; en de vrouw die slaat de trom’ is tevens vertegenwoordigd op de tentoonstelling ‘Wat een jaar’.

Deze expositie wordt door kunstenaarsvereniging Kunstwaard georganiseerd om uiting te geven aan wat 2020 voor hen betekent. Van 9 december tot 1 maart 2021 zijn in dit kader een kleine 30 kunstwerken te zien in Ontmoetingscentrum De Tuyter in Krimpen aan den IJssel.

Robert van der Hek
Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard
Volg @RobertvanderHek op twitter >
Ontvang 'm elke week gratis > Meer berichten