Logo hetkontakt.nl/krimpenerwaard
• Saskia van Rooy verwierf landelijke bekendheid vanwege haar strijd tegen het zwanendriften en de jacht op zwanen.
• Saskia van Rooy verwierf landelijke bekendheid vanwege haar strijd tegen het zwanendriften en de jacht op zwanen. (Foto: Floris Bakker)

Saskia van Rooy niet onder de indruk van ‘motie van treurnis’

  •   keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Saskia van Rooy, van de eenmansfractie Dierbaar Krimpenerwaard, zegt niet onder de indruk te zijn van de ‘motie van treurnis’ die haar boven het hoofd hangt. Ze vindt het vooral ‘treurig’ dat ze van het college en veel van haar collega-raadsleden niets heeft gehoord na een reeks bedreigingen aan haar adres. 


Na een laatste bedreiging -op 13 augustus, toen twee mannen met bivakmutsen middenin de nacht een dode babyzwaan over het hek van haar huis gooiden-, kreeg ze van drie raadsleden een appje waarin ze haar sterkte wensten. “Van de rest heb ik niks gehoord. In plaats daarvan dienen ze een motie van treurnis in tegen het slachtoffer. Dit terwijl het terecht wijzen en veroordelen van deze laffe daad aan mijn adres en dat van de zwanen meer op zijn plek zou zijn geweest.”

Interview
Aanleiding voor de motie van wantrouwen was een interview met Van Rooy begin september in het Algemeen Dagblad. Daarin liet ze zich negatief uit over raad en college. De Stolwijkse verklaarde dat burgemeester Roel Cazemier zich schuldig maakt aan het ‘heulen met dierenbeulen’. Hij zou misstanden op het gebied van jagen steevast door de vingers zien. 

Ook de raadsfracties kregen in het artikel een veeg uit de pan van de zwanenbeschermster. Die zouden niets voelen voor controles van jagers ‘omdat het hun kiezers zijn’. Van Rooy zegt dat raad en college geen enkele moeite hebben met de vele doodsbedreigingen aan haar adres. ‘Het zal ze worst zijn als ik door toedoen van hun wanbestuur gewond raak of gedood word.’ 

Gedragscode
Raadslid Ada van Buren van Gemeente Belang Krimpenerwaard was naar eigen zeggen ontdaan toen ze het stuk las. “Kan dit nou allemaal maar zo gezegd worden?”, vraagt ze zich af. De uitspraken van Van Rooy zouden in strijd zijn met de geldende gedragscode. Daarin staat dat politieke ambtsdragers respectvol met elkaar moeten omgaan.

Van Buren diende tijdens een commissievergadering een motie van treurnis in. Die zou niet zijn bedoeld om Van Rooy ‘af te branden’. “Ze valt misschien wel onder het kopje powervrouw. Ze heeft passie en een stip op de horizon gezet waar ze naartoe wil. Maar in mijn beleving moet de weg die ze begaat wat zorgvuldiger naar andere mensen toe betreden worden.” 

Op advies van het CDA hield ze de motie aan tot aan de eerstvolgende raadsvergadering. Dit om Saskia van Rooy de kans te geven om zich te verweren. 

Impact
Van Rooy zegt nu dat de bedreigingen aan haar adres een behoorlijke impact op haar leven hebben. “Ik slaap geen nacht meer goed en voel me onveiliger dan ooit.” Het incident met de dode babyzwaan op haar pad was ook de aanleiding voor het grote interview in het AD

Van Rooy: “Ik denk dat als het een van de raads- of commissieleden uit het eigen politieke kamp overkomen zou zijn, ze moord en brand zouden hebben geschreeuwd en aan de burgemeester kritische vragen zouden hebben gesteld. Niets van dit alles. Ik gruwel van dit soort treurige lokale politiek en van dit soort treurige lokale politici.”

Van Rooy laat in het midden of ze de eerstvolgende raadsvergadering bij zal wonen. Vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’ heeft ze sinds januari geen raads- en commissievergaderingen meer bezocht. 

Elke dinsdag het nieuws uit de Krimpener- en Lopikerwaard per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_5
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier